Το συγκινησιακά φορτισμένο «Δεν ξεχνώ» που γεννήθηκε για να συνοδεύσει το ταξίδι της σειράς Famagusta στη μικρή οθόνη, μας έβαλε σε διαδικασία αναπόλησης εμβληματικών Soundtrack που ξεπήδησαν από την ελληνική τηλεόραση.

Όταν η ερμηνεύτρια που μαθήτευσε πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη αποφασίζει να χαρίσει τη φωνή της σε ένα τραγούδι προορισμένο να ντύσει τους τίτλους αρχής μίας τηλεοπτικής σειράς, τότε σίγουρα αυτό το ηχητικό ίχνος αναμένεται να χαραχτεί βαθιά σε καρδιά και μυαλό.

Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά «Δεν Ξεχνώ», ένα ιστορικό σύνθημα, που φέρει σε δυο μόνο λέξεις εκατομμύρια μνήμες και πόνο για την Κύπρο και στο οποίο ανέλαβαν να δώσουν μελωδία και φόρμα ο Χρήστος Στυλιανού και η Ελένη Ζιώγα.

Ένα πρώτο δείγμα του κομματιού, που μοιάζει να φέρει στο DNA του στοιχεία δημοτικού τραγουδιού, ακούσαμε πρόσφατα να δίνει τον τόνο στο ατμοσφαιρικό τρέιλερ της σειράς Famagusta, που παίζει ήδη στον αέρα του MEGA.

Κι αν σε πήραν, είσ’ εδώ

Σ’ έχουν αυτοί, μα σ’ έχω εγώ

Κι αν, μισή, ακόμα ζω

Είναι που δεν ξεχνώ

Με αφορμή αυτή την ευτυχή μουσική συνύπαρξη στο φόντο της νέας μεγάλης παραγωγής του MEGA που κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2024, θυμόμαστε τραγούδια που γεννήθηκαν για να συνοδεύσουν θρυλικές τηλεοπτικές σειρές. Πρωτότυπα Soundtrack που κατάφεραν να αυτονομηθούν στην ψυχή των ακροατών πολλά χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής, για την οποία δημιουργήθηκαν.

Αναστασία

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου υπήρξε ίσως ο πιο παραγωγικός συνθέτης στη μικρή οθόνη ήδη από τη δεκαετία του ’90. Ανέλαβε, συχνά με συνοδοιπόρο τη Λίνα Νικολακοπούλου, να ζωντανέψει στο πεντάγραμμο τις δραματικές ιστορίες της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.

Μια από αυτές τις συναντήσεις για λογαριασμό του MEGA το 1993, ήταν η θρυλική σειρά «Αναστασία», το Soundtrack της οποίας έγινε σημείο αναφοράς τα χρόνια που ακολούθησαν. Με μουσική που φορούσε τη δομή βυζαντινού ψαλμού και την διαχρονική φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη το ομότιτλο τραγούδι άνοιξε διάπλατα τους μουσικούς ορίζοντες των τηλεθεατών.

Λόγω Τιμής

Ποτέ άλλοτε, τραγούδι τίτλων ελληνικής σειράς δεν έγινε σύνθημα και υπόσχεση μαζί για κάμποσες γενιές που ακολούθησαν. «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε» έγραφαν οι στίχοι του Μιχάλη Γκανά, όπως τους ερμήνευε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, σε ένα ακόμη Soundtrack με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου για το μετεφηβικό, νεανικό δράμα «Λόγω Τιμής» που έκανε πρεμιέρα στο MEGA το 1996.

Πέντε τραγούδια ερμήνευε συνολικά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος σε εκείνο το OST της σειράς, από ένα οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ τον δίσκο συμπλήρωναν επτά οργανικά θέματα.

 

Ο Μεγάλος Θυμός

Μεταξύ των συνθετών που έντυσαν μουσικά μια σειρά δραματικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση συγκαταλέγεται φυσικά και ο Βασίλης Δημητρίου. Ο μουσικός που έχει συνεργαστεί με ιδιαίτερα αγαπητούς ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ανέλαβε να βάλει ήχο στη σειρά του MEGA, «Ο Μεγάλος Θυμός», το 1998.

Ανάμεσα σε 18 κομμάτια, ορχηστρικά και μη, ξεχώρισε ένας ύμνος στην αγάπη, τραγούδι που ίσως οι περισσότεροι το γνωρίζουν με τον τίτλο «Πόσο πολύ σ’αγάπησα». Οι στίχοι του θα πρέπει να αναζητηθούν πίσω στην περίοδο του μεσοπολέμου, στο τεφτέρι της Κατίνας Παΐζη που έγραψε για τα συναισθήματα αγάπης που την πλημμύρισαν στη θέα ενός παντελώς άγνωστου άνδρα. Ένας άνδρας που έμελλε να γίνει στη συνέχεια ο σύντροφος της ζωής της.

Ψίθυροι Καρδιάς

Ο απαγορευμένος έρωτας ενός μπαλαμού (Απόστολος Γκλέτσος) με μια τσιγγάνα (Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους) στις παρυφές της Αττικής, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Μανούσου Μανουσάκη, χάρισε στην ιδιωτική τηλεόραση τη δημοφιλέστερη δραματική σειρά εκείνης της δεκαετίας (και ίσως όλων των εποχών).

Η ιαχή του κλαρίνου από την πρώτη νότα, σε συνδυασμό με ένα επιβλητικό τέμπο στο ομώνυμο τραγούδι των τίτλων της σειράς του MEGA, προκαλούσε κύματα ενθουσιασμού σε όλα τα ελληνάδικα της χώρας όπου και παιζόταν το 1997, όταν και κυκλοφόρησε.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος ανέλαβε να συνθέσει ολόκληρο το Soundtrack της σειράς τότε, που περιελάμβανε μια σειρά από τραγούδια σε στίχους Ελένης Γιαννατσούλια και Πυθαγόρα. Εκτός από τον Δημήτρη Μπάση, στο άλμπουμ εκείνο που έγινε χρυσό όταν κυκλοφόρησε, τραγουδούσαν η Ειρήνη Χαρίδου, ο Μάνος Αχαλινώπουλος, αλλά και οι ηθοποιοί της σειράς Μελίνα Μποτέλη και Απόστολος Γκλέτσος.

Θύματα Ειρήνης

Ενδεχομένως η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Βασίλη Βασιλικού να μην εγγράφτηκε στην συνείδηση των τηλεθεατών το 1999, όσο θα άρμοζε τουλάχιστον στον βραβευμένο συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ωστόσο, το Soundtrack που έντυσε εκείνη την τηλεοπτική σειρά του MEGA, με πρωταγωνιστές την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και τον Άγη Εμμανουήλ, έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Μια νεραϊδένια φωνή με παραδεισένια γυρίσματα, σε έναν απαλό ρυθμό που ταξιδεύει το νου… Αυτοί ήταν οι ANEMOS, δηλαδή ο Κώστας Χατζόπουλος και η Κατερίνα Νιτσοπούλου, που με εκείνο το άλμπουμ συστήνονταν για πρώτη φορά στο κοινό.