5 το πρωί: Νέα σελίδα στα Ελληνοτουρκικά – Αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη – Οργή για το χάσκι στην Αράχωβα

Προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας διαφαίνεται μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, και το καλό κλίμα στις συναντήσεις που είχε τόσο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

1

Νέο κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

  •  Η κοινή Διακήρυξη Φιλίας: Δέσμευση για αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ένταση και οποιαδήποτε διαφορά θα επιλύεται με φιλικό τρόπο προβλέπει η Διακήρυξη Φιλίας που υπέγραψαν χθες στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας έτσι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση.
  • Η αναφορά σε τουρκική μειονότητα: Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στα περί τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης.
  • Στοίχημα η διάρκεια του καλού κλίματος: Μιλώντας στο ΒΗΜΑ λίγη ώρα μετά την αποχώρηση Ερντογάν από την Ελλάδα ο Διεθνολόγος και ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σημείωσε πως το κλίμα της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης θα πρέπει να έχει διάρκεια.
2

Αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη

  • Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια; Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 150 άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με την χρήση χημικών κοντά στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την προημιτελική φάση του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».
  • Πώς τραυματίστηκε ο αστυνομικός; Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αστυνομικός των ΜΑΤ τραυματίστηκε από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας, που τον πέτυχε στο μηρό με αποτέλεσμα να χάσει πολύ αίμα. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Δεκάδες προσαγωγές: Αμέσως μετά τη λήξη των επεισοδίων η ΕΛΑΣ ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν το κλειστό γυμναστήριο επιτρέποντας μόνο σε γυναίκες και παιδιά να αποχωρήσουν. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και στο Αλλοδαπών για έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Παίρνει διαστάσεις η κακοποίηση του σκύλου στην Αράχωβα

  • Θα γίνει εκταφή του ζώου: Στην Αράχωβα έχει μεταβεί για να εξετάσει την υπόθεση κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής, που ασχολείται με τις ανθρωποκτονίες. Όπως αποφασίστηκε θα γίνει εκταφή του χάσκι προκειμένου να μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.
  • Το πόρισμα των κτηνιάτρων και οι ασάφειες: Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι το πόρισμα των κτηνιάτρων του Δημοσίου έχει ασάφειες: υποστηρίζουν ότι το σκυλί φέρει δάγκωμα από άλλο σκύλο στο αυτί του και δεν φαίνεται να υπάρχει -ανατομικά- κακοποίηση. Από την άλλη πλευρά η εξέταση από ιδιώτη κτηνίατρο δείχνει κακοποίηση από άνθρωπο.
  • Οργή στα social media: Οργισμένα μηνύματα έχουν κατακλύσει το Χ για τον θάνατο του χάσκι μετά την κακοποίηση. Πολλοί είναι αυτοί που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους στην Αράχωβα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν την αγανάκτησή τους, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν την πράξη «μαφιόζικη ενέργεια», που βλέπουμε μόνο σε ταινίες.
4

Απολογείται ο 71χρονος γυναικοκτόνος στη Σαλαμίνα

  • Είχε κακοποιήσει και στο παρελθόν σύντροφό του: Απολογείται σήμερα ο 71χρονος που σκότωσε την 43χρονη σύντροφό του στη Σαλαμίνα. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε στο MEGA ότι το 2013 ο 71χρονος είχε κακοποιήσει την 51χρονη τότε σύντροφό του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε εξαφανίστηκε και δεν είχε συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ το 2019 έγινε η δίκη του και καταδικάστηκε ερήμην σε 1,5 χρόνο φυλάκιση.
  • Πώς συνέδεσε η Αστυνομία τις δύο υποθέσεις: Για την υπόθεση του 2013 η Αστυνομία δεν είχε λάβει αποτυπώματα του δράστη, αλλά κατάφερε να βρει την ταυτότητα που χρησιμοποιούσε. Υπήρξε σύγκριση των αποτυπωμάτων του για την υπόθεση γυναικοκτονίας στη Σαλαμίνα με εκείνα της ταυτότητάς του και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε αλλάξει το πατρώνυμό του προκειμένου να αλλοιώνει τα ίχνη του.
  • Κανένας δικηγόρος δεν τον αναλαμβάνει: Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί δικηγόρος που θ’ αναλάβει την υπεράσπισή του. Χωρίς κανένα ίχνος μεταμέλειας και απόλυτα κυνικός ο 71χρονος υποστήριξε ότι έπιασε την 43χρονη με άλλον άνδρα, «τρελάθηκα και αποφάσισα να την σκοτώσω». «Πώς μου το έκανε αυτό;» αναρωτήθηκε και δήλωσε ότι ένιωσε προδομένος από τις πράξεις της.
5

Τα βίντεο με τους γυμνούς αιχμάλωτους στη Γάζα - Ποιοι είναι τελικά;

  • Με δεμένα μάτια και χέρια: Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες και βίντεο με αιχμαλώτους στη Γάζα, που βρίσκονται στα χέρια ισραηλινών στρατιωτών στην Τζαμπαλίγια και άλλες περιοχές της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Φορούν μόνο το εσώρουχό τους, ενώ τα μάτια και τα χέρια τους είναι δεμένα. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για τρομοκράτες της Χαμάς ή απλούς πολίτες.
  • Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Νότια Γάζα, με τις χερσαίες δυνάμεις να βρίσκονται πλέον στο κέντρο της Χαν Γιούνις, εκεί όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Απελπιστική είναι η κατάσταση των Παλαιστινίων αμάχων, που στοιβάζονται στο νότιο θύλακα, οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ «ζουν στην απόλυτη φρίκη».
  • ΟΗΕ – Νέα έκκληση για κατάπαυση πυρός: Ο Αντόνιο Γκουτέρες χρησιμοποίησε -για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017- το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr