Απάντηση στην απρέπεια του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να μην τεθεί επί τάπητος το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, δίνει ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός, είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων» αναφέρει.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταμπολίδης μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός να δημιούργησε παγκόσμιο θόρυβο, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα» είπε και συνέχισε: «Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες (29/11) ο Ρίσι Σούνακ υπερασπίστηκε σε συνεδρίαση της Βουλής την απόφασή του να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άφησε αιχμές προς τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι αθέτησε δήθεν δέσμευση να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών, λέγοντας πως «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται».

Σχόλιο για τα όσα έγιναν ζητήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην τελετή αποφοίτησης μελών του ΟΚΑΝΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χαριτολογώντας ότι «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου», προσθέτοντας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «δεν θα μπλέξουμε σε εσωτερικά πολιτικά».