Την οργή της πλειοψηφίας των Βρετανών έχει προκαλέσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ με την απόφασή του να ακυρώσει τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα, «που εκλάπησαν» και τα οποία «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης», έφερε την αντίδραση του βρετανού πρωθυπουργού, μια αντίδραση που οι ίδιοι οι Βρετανοί χαρακτήρισαν δειλία.

Τα social media γέμισαν οργισμένα μηνύματα για τη στάση του Σούνακ, με κάποιους να εκφράζουν την ντροπή τους για την ταυτότητα και την κληρονομιά που έχουν ως Βρετανοί.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε «παγκόσμια ντροπή», με τους πολίτες του να τον καλούν να παραιτηθεί. «Θα αναλάβει ποτέ η Βρετανία την ευθύνη για τις λεηλασίες του παρελθόντος και θα κάνει το σωστό;» αναρωτήθηκαν. Κάποιος μάλιστα είπε δηκτικά στο X ότι «ο Σούνακ επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει».

«Όταν νιώθεις ντροπή για την ταυτότητα και την κληρονομιά σου θα νιώθεις πάντα κατώτερος παρά τα πλούτη και τη φήμη σου και θα συμπεριφέρεσαι σαν τον Σούνακ».

«Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό την τελευταία στιγμή γιατί… ενοχλήθηκε από τις απόψεις που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πόσο πιο θλιβερός μπορεί να γίνει ένας ενήλικας;».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ενοχλημένος. Η συμπεριφορά του Σούνακ είναι αντιεπαγγελματική, αγενής και παιδιάστικη. Μια παγκόσμια ντροπή, παραιτήσου τώρα».

«Ο Μητσοτάκης είπε στη Sun ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Θα αναλάβει ποτέ η Βρετανία την ευθύνη για τις λεηλασίες του παρελθόντος και θα κάνει το σωστό;».

«Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί έσπασε κατά λάθος ένα από τα Ελγίνεια κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο».

«Η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη είναι μια στιγμή ντροπής για τη Μεγάλη Βρετανία. Άθλια δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό να μην συναντήσει έναν σύμμαχό του γιατί έχει διαφορετική οπτική. Τι παιδιάστικη χειρονομία. Πόσο μη βρετανική».

«Ο Σουνάκ επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει».