5 το πρωί: Αμετανόητος ο Σούνακ – Σε άθλιες συνθήκες το «Έλενα» – Ημέρα Ευρώπης για τις ελληνικές ομάδες

Ο Ρίσι Σούνακ υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται». Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπλέξει στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας.

1

Επιμένει στην απρέπεια ο Σούνακ

  • Μονομαχία στην Βουλή των Κοινοτήτων: Στην Βρετανική Βουλή μεταφέρθηκε το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για μικροπολιτική, ενώ ο Σούνακ έριξε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για μη τήρηση δεσμεύσεων προσυμφωνημένης ατζέντας.
  • «Ατυχές γεγονός»: Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του. Το βράδυ της ίδιας μέρας, κατά την διάρκεια της τελετής αποφοίτησης μελών του ΟΚΑΝΑ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου. Δεν θα μπλέξουμε σε εσωτερικά πολιτικά τους».
  • Το φιάσκο και το διπλωματικό ρήγμα: Μιλώντας στο Βήμα ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθηγητής Πολ Κάρτλετζ κάνει λόγο για ένα «πολύ σοβαρό και ντροπιαστικό διπλωματικό ρήγμα» εκτιμώντας πως ο βρετανός πρωθυπουργός προέβη σε αυτή την ενέργεια, επειδή ο Έλληνας ομόλογός του «συνάντησε πρώτα» τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ο ιστορικός Ντόναλντ Σασούν και ο συγγραφέας Γκρέιαμ Σουίφ καυτηρίασαν στο ΒΗΜΑ τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, μιλώντας για «φιάσκο» και «βολική απόσπαση προσοχής».
2

Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και οι συστάσεις στη νέα έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία

  • Το θετικό μομέντουμ: ««Ναι» στη θετική ατζέντα της ΕΕ με την Αγκυρα αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που παρουσιάστηκε χθες από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, σχετικά με την βελτίωση των σχέσεων της Αθήνας-Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν στην οικοδόμηση του θετικού μομέντουμ για να ενεργοποιήσουν πολλά κανάλια επικοινωνίας».
  • Το «αγκάθι» του Κυπριακού: Το ζήτημα της διευθέτησης του Κυπριακού αποτελεί βασικό στοιχείο των έντονων διαφωνιών της Tουρκίας με την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, με παράλληλη αποχή από μονομερείς ενέργειες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πιο συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.
  • Οι συστάσεις: Όσον αφορά στις συστάσεις η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος τάσσονται μεταξύ υπέρ της επαναφοράς διαλόγων υψηλού επιπέδου σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απέχει από παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλες ενέργειες που δε σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συνεχίζεται η δίκη για την Έμμα που παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε στην άσφαλτο

  • «Έκανε όπισθεν και την ξαναπάτησε»: Οργή και θλίψη για τη μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας που κατέθεσε στη δίκη. «Έκανε «Φόρμουλα Ένα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εδώ ένα ζώο χτυπάμε και έχουμε τύψεις. Έχουν σκοτώσει και καταστρέψει παρά πολλές ζωές. Έκανε όπισθεν και την ξαναπάτησε. Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα του παιδιού μου. Θεώρησαν ότι τα δικά τους τομάρια αξίζουν περισσότερο από τη ζωή του ανθρώπου που χτύπησαν».
  • «Χτυπήσαμε μια… σκιά, του φώναζα να σταματήσουμε»: Η 19χρονη συνοδηγός του οχήματος περιέγραψε όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ. «Ήταν σαν σκιά, χτύπησε και έφυγε, πετάχτηκε κάτω και είδα το σπασμένο τζάμι […] Είδα τον άνθρωπο στο παρμπρίζ ακριβώς μπροστά σε εμένα, στη δική μου την πλευρά. Εγώ του φώναζα να σταματήσουμε».
  • Αντιδράσεις για την αποχή των δικηγόρων: Πριν ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων, επικράτησε ένταση στο ακροατήριο, με αφορμή την αποχή που πραγματοποιούν οι δικηγόροι. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε τη διακοπή της δίκης. Στην αίθουσα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ζητώντας τη διακοπή της δίκης, με την παρέμβασή του να προκαλεί την αντίδραση των συγγενών της Έμμας. Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και η δίκη συνεχίστηκε κανονικά.

 

4

Άθλιες συνθήκες στο μαιευτήριο «Έλενα» - Καρατομήθηκε η διοικήτρια

  • Λεχώνες και νεογέννητα στο κρύο: Σε άθλιες συνθήκες βρίσκεται το μαιευτήριο «Έλενα». Από τις 17 Νοεμβρίου είναι χωρίς θέρμανση το κεντρικό κτίριο, με τις λεχώνες και τα νεογνά να νοσηλεύονται στο κρύο, ενώ και ασθενείς κάνουν τις χημειοθεραπείες τους σε χώρους χωρίς θέρμανση. Πριν από τρεις εβδομάδες άλλο κτίριο του νοσοκομείου είχε πλημμυρήσει, ενώ το καλοκαίρι δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά.
  • Καρατομήθηκε η διοικήτρια: Την απομάκρυνση της νυν διοικήτριας από την ηγεσία του «Έλενα» ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (29/11) το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η επικεφαλής του αθηναϊκού νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της ύστερα από απόφαση που έλαβε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
  • Σε 48ωρη απεργία γιατροί και εργαζόμενοι: Απεργούν χθες 29/11 και σήμερα οι γιατροί των νοσοκομείων στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που κήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στις 12 το μεσημέρι γιατροί και εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.
5

Ημέρα Ευρώπης για τις ελληνικές ομάδες

  • Ερυθρόλευκη αποστολή: Στην έδρα της Φράιμπουργκ θα δοκιμαστεί στις 19:45 ο Ολυμπιακός, κυνηγώντας το μεγάλο διπλό που θα τον διατηρήσει σε τροχιά πρόκρισης από τον 1ο όμιλο του Europa League. Με ισοπαλία οι «ερυθρόλευκοι» θα εξασφαλίσουν σίγουρα την τρίτη θέση που οδηγεί στο Conference, αρκεί η Γουέστ Χαμ να νικήσει την Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία.
  • Οριακές καταστάσεις: Για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, η ΑΕΚ θα υποδεχθεί την ίδια ώρα (19:45) την Μπράιτον στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ αργότερα το βράδυ (22:00) ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί από τη Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ». Τόσο η Ένωση όσο και το Τριφύλλι ψάχνουν αγωνιστικές υπερβάσεις για να βρουν το αποτέλεσμα εκείνο που θα τους επιτρέψει να ελπίζουν ότι θα προλάβουν μια εκ των πρώτων δύο θέσεων σε 2ο και 6ο όμιλο αντίστοιχα.
  • Μάχη πρωτιάς: Τέλος, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται νίκη στη Φρανκφούρτη για να τερματίσει πρώτος στον 7ο όμιλο του Conference League. Ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται στο +1 από την Άιντραχτ μετά τα πρώτα τέσσερα ματς της διοργάνωσης, ωστόσο η δοκιμασία του επί γερμανικού εδάφους είναι υψηλού βαθμού δυσκολίας. Και με ισοπαλία πάντως η ομάδα του Λουτσέσκου θα ορίζει τη μοίρα της πριν υποδεχθεί την Ελσίνσκι.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr