Ναι σε εποικοδομητική δέσμευση της ΕΕ με την Τουρκία λέει η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά «με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Η ΕΕ διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία τονίζει η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, αλλά θέτει και όρους τους οποίους καλείται να τηρήσει η Άγκυρα.

Η έκθεση αναφέρεται στη βελτίωση των σχέσεων της Αθήνας-Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν στην οικοδόμηση του θετικού μομέντουμ για να ενεργοποιήσουν πολλά κανάλια επικοινωνίας».

Σκληρό λεκτικό για Κύπρο

Σκληρό λεκτικό υιοθετείται σε σχέση με την Κύπρο με τους Ευρωπαίους να τονίζουν ότι η διαδικασία επαναδέσμευσης είναι εύθραυστη, συμπληρώνοντας ότι είναι μεγάλη πρόκληση η στάση στο Κυπριακό και προσθέτουν ότι η το ζήτημα της διευθέτησης του Κυπριακού αποτελεί βασικό στοιχείο των έντονων διαφωνιών της Τουρκίας με την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, με παράλληλη αποχή από μονομερείς ενέργειες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πιο συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Οι συστάσεις για θετική ατζέντα

Όσον αφορά στις συστάσεις, η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος τάσσονται μεταξύ υπέρ της επαναφοράς διαλόγων υψηλού επιπέδου σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απέχει από παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλες ενέργειες που δε σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.

Επίσης, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα περιφερειακά ζητήματα, είναι θετικοί στην διεξαγωγή εντατικών διαλόγων όπως και στην πρόκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σε άτυπα συμβούλια της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στην επανέναρξη των επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ τέλος συστήνεται η συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με το σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως προτείνεται από την Επιτροπή, με την κατανόηση ότι η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μέσω της επικράτειάς της γρήγορα και αποτελεσματικά.