Για «ένα πραγματικό φιάσκο», που κατέστησε «τους κακούς τρόπους του Ρίσι Σούνακ πλέον ορατούς», κάνει λόγο μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο κορυφαίος βρετανός ιστορικός Ντόναλντ Σασούν.

Ο κ. Σασούν παρακολουθεί τη διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, η οποία ξέσπασε μετά την… αγενή ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για αποικιακή νοοτροπία, αλλά για ενόχληση επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε πρώτα τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ», προσθέτει.

«Προσωπικά δεν με νοιάζει που βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αν το Βρετανικό Μουσείο είχε ένα καλό, πιστό αντίγραφό τους, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα αναγνωρίζαμε τη διαφορά. Την τελευταία φορά που ήμουν στην Αθήνα είδα την έκθεση δίπλα στον Παρθενώνα και ήταν πολύ πιο κατατοπιστική από αυτή στο Bρετανικό Mουσείο. Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι ζήτημα εθνικισμού», καταλήγει ο Σασούν.

«Υπάρχει υπόθεση επιστροφής»

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο Λονδίνο για τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτυπώνεται και σε δημοσκόπηση της YouGov, σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση Σούνακ έναντι μόλις 11% που την κρίνει ορθή.

Ο βραβευμένος με Booker, κορυφαίος ζων Άγγλος συγγραφέας, Γκρέιαμ Σουίφ υπογραμμίζει στο ΒΗΜΑ ότι «υπάρχει ισχυρή η υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το θέμα τουλάχιστον αξίζει σοβαρής διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, εάν ακυρωθεί ξαφνικά και αφιλόξενα μια συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει τον Πρωθυπουργό μας.

Αλλά υποψιάζομαι ότι η διαμάχη που προκάλεσε παρέχει μια βολική απόσπαση της προσοχής από άλλα θέματα που βρίσκονται επί του παρόντος στις ειδήσεις και αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός μας, τα οποία τον φέρνουν σε ακόμη χειρότερο φως».

Έκθετος ο Σούνακ παρά τις δικαιολογίες

Εκ των παραπάνω προκύπτει πως οι δικαιολογίες του Σούνακ, όπως αυτές εκφράστηκαν σε συνεδρίαση της Βουλής, δεν κάλυψαν μεγάλο μέρος των Βρετανών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητά θέματα ουσίας με φίλες χώρες, όπως το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν έγινε ξεκάθαρο πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά να τραβήξει (ο κ. Μητσοτάκης) την προσοχή και να αναθερμάνει θέματα του παρελθόντος, τότε κρίναμε πως δεν έπρεπε να γίνει η συνάντηση».

Μάλιστα άφησε αιχμές προς τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι αθέτησε δήθεν δέσμευση να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών, λέγοντας πως «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται».