Μπορεί παλιότερα ο βρετανός παρουσιαστής του Sky News Australia Πιρς Μόργκαν να δήλωνε υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, πλέον όμως έχει αλλάξει γνώμη. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC One και η μετέπειτα απρεπή ακύρωση της συνάντησης μαζί του από τον Ρίσι Σούνακ.

«Η συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Λένε ότι χώρες σε όλο τον Κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών – αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ» είπε.

«Έχω συμφωνήσει με αυτό στο παρελθόν. Αλλά ήρθε αυτή η άποψη από τον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε και παρέθεσε απόσπασμα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοσιογράφο του BBC One Laura Kuenssberg. Σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης ακούγεται να λέει: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία; Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο θα εκτιμούσαν οι τηλεθεατές σας την ομορφιά του έργου;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο παρουσιαστής εξήγησε την αλλαγή της στάσης του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Κάποιες φορές κάποιος φέρνει ένα επιχείρημα τόσο πειστικό που πείθει ακόμα και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξω τη γνώμη μου. Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο. Τα έφερε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν, ο οποίος πλήρωσε μια περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα εκείνη την εποχή» ανέφερε.

«Ήρθε η ώρα να τα δώσουμε»

Και συνέχισε: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς- ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυρούς αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του, και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία

Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Είναι φίλοι. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα».