Με κάθε τρόπο προσπαθούν να θωρακιστούν οι Ισλανδοί μπροστά στον φόβο της έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall, στη χερσόνησο Reykjanes, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Μάλιστα η μεγαλύτερη μπουλντόζα της Ισλανδίας, μια Caterpillar D11 επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει στην κατασκευή αμυντικών έργων σύμφωνα με τον Indepedent. Το τεράστιο σκαπτικό μηχάνημα κατασκευάζει τάφρους για να μειώσει τις ζημιές που θα προκληθούν από μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ το Σαββατοκύριακο, καθώς οι αρχές φοβούνταν ότι λιωμένα πετρώματα θα ανέβαιναν στην επιφάνεια της γης και ενδεχομένως θα έπλητταν την παράκτια πόλη και έναν γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η νοτιοδυτική χερσόνησος της Ισλανδίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δεκαετίες ηφαιστειακής αστάθειας, μετά από εκρήξεις, κατά μήκος της χερσονήσου.

Έκλεισε το Blue Lagoon

Το περίφημο σπα Blue Lagoon της Ισλανδίας έκλεισε προσωρινά, μία εβδομάδα αφότου μια σειρά σεισμών οδήγησε τους επισκέπτες να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο.

Η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, ένα γεωθερμικό σπα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, θα παραμείνει κλειστή έως τις 30 Νοεμβρίου, υπό τον φόβο επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.

«Οι πιθανότητες ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες έχουν αυξηθεί σημαντικά… Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πότε ή πού μπορεί να συμβεί μια έκρηξη» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.