Οι αρχές της Ισλανδίας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να χτίσουν «αμυντικά τείχη» γύρω από τον γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Svartsengi, ο οποίος βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι έκρηξης του ηφαιστείου.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να κατασκευάσουν ένα μεγάλο ανάχωμα για να εκτρέψει τις ροές λάβας γύρω από τον γεωθερμικό σταθμό καθώς, μπορεί η σεισμική δραστηριότητα να έχει μειωθεί, η πιθανότητα έκρηξης, όμως παραμένει υψηλή, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Gudrun Hafsteinsdottir δήλωσε, σύμφωνα με τον Indepedent, ότι εξοπλισμός και υλικά που θα μπορούσαν να γεμίσουν 20.000 φορτηγά μεταφέρονται στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV. Η κατασκευή του προστατευτικού αναχώματος γύρω από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ανέμενε την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της HS Orka, της διαχειρίστριας εταιρείας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ότι παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, αν και μια διακοπή δεν θα επηρέαζε την παροχή ενέργειας στο Ρέικιαβικ.

Περίπου 900 σεισμοί έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας τη Δευτέρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες δονήσεις αναφέρθηκαν στην περιοχή του Ρέικιανες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ το Σαββατοκύριακο, καθώς οι αρχές φοβούνταν ότι λιωμένα πετρώματα θα ανέβουν στην επιφάνεια της γης και ενδεχομένως θα πλήξουν την παράκτια πόλη και τον γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.