Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα με τα νοσοκομεία να έχουν γίνει νεκροταφεία. Δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν γύρω από το νοσοκομειακό συγκρότημα Ibn Sina στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την επιδρομή στο Al-Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Ο Thomas Macmanus, διευθυντής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Κρατικό Έγκλημα στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, επισημαίνει στο Al Jazeera ότι ενώ τα νοσοκομεία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν εξαιρέσεις για να χάσουν αυτό το καθεστώς.

«Εάν υπάρχουν τρέχοντα γεγονότα που δείχνουν ότι έχουν (τα νοσοκομεία) χρησιμοποιηθεί για να θέσουν σε κίνδυνο τον αντίπαλο στρατό, μπορούν να χάσουν το προστατευόμενο καθεστώς τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε ακόμη αυτά τα γεγονότα» δήλωσε. «Τα νοσοκομεία δεν θα χάσουν τις γενικές αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου, της εκκένωσης αν είναι δυνατόν και τις αρχές της στρατιωτικής αναλογικότητας» σημείωσε.

Ο Thomas Macmanus πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση «το Ισραήλ είναι η κατοχική δύναμη» και όταν μιλάμε για την κατάσταση των νοσοκομείων πρέπει επίσης να μιλάμε για τις γραμμές εφοδιασμού τους και την ικανότητά τους να λειτουργούν, σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Βρέθηκε το πτώμα 19χρονης στρατιώτη, ομήρου της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (17/11) ότι εντόπισε το πτώμα της Νόα Μαρσιάνο, μιας 19χρονης στρατιώτη, την οποία κρατούσε όμηρο η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa.

Χθες ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο της Μαρσιάνο, αφού τη Δευτέρα η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο στο οποίο αρχικά εμφανίζεται ζωντανή και στη συνέχεια παρουσιάζεται το πτώμα της. Η παλαιστινιακή οργάνωση ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό.

«Το πτώμα της στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο (…) ανασύρθηκε από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού από κτίριο γειτονικό στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκε στο ισραηλινό έδαφος» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νετανιάχου: Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS των ΗΠΑ έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που μίλησε για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν οι θάνατοι χιλιάδων Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς ενδέχεται να τροφοδοτήσουν με μίσος τη νέα γενιά. «Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας (θάνατος) διότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι, ενώ η Χαμάς κάτι ό,τι μπορεί για να πάθουν κακό. «Στέλνουμε φυλλάδια, τους παίρνουμε τηλέφωνο στα κινητά τους και τους λέμε: «φύγετε». Και πολλοί έφυγαν» απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας είναι να εξαλείψει τη Χαμάς. «Το άλλο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά θύματα μεταξύ των αμάχων. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: τις λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά, δυστυχώς, δεν το καταφέρνουμε» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο Ισραηλινός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να κάνει έναν παραλληλισμό με τη Γερμανία, αλλά ο δημοσιογράφος του CBS τον διέκοψε ρωτώντας τον για την ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, τουλάχιστον 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 4.700 παιδιά.

Τα δύο τρίτα των 2,4 εκατ. κατοίκων του θύλακα έχουν μείνει άστεγοι λόγω του πολέμου. Χθες η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε φυλλάδια σε τέσσερις πόλεις της νότιας Γάζας -περιοχές στις οποίες μέχρι πρότινος το Ισραήλ τους είχε πει ότι θα είναι ασφαλείς- ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους.