Σε νεκροταφείο έχει μετατραπεί το Al Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς οι μάχες μαίνονται κοντά του.

Η σοβαρή έλλειψη καυσίμων κόβει το νήμα της ζωής πολλών πρόωρων βρεφών, που δεν μπορούν να παραμείνουν μέσα στις θερμοκοιτίδες και νεφροπαθείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Ο διευθυντής του Al Shifa δήλωσε στο BBC ότι τις τελευταίες μέρες έχουν πεθάνουν 32 ασθενείς, περιλαμβανομένων και αρκετών μωρών. Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει άμεσα νοσοκομεία, αλλά αναγνωρίζει συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο και άλλες εγκαταστάσεις.

Δεν λειτουργούν τα ψυγεία στο νεκροτομείο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ 36 εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων 22 νοσοκομείων, έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου και μόνο μερικές από αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν.

Η κατάσταση μέσα στο Al Shifa είναι «τρομερή και επικίνδυνη» και το προσωπικό λέει ότι είναι αδύνατο να φύγει χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή θάνατος. Είπαν μάλιστα στο BBC ότι η ασφαλής μετακίνηση των μωρών θα απαιτούσε εξελιγμένο εξοπλισμό και ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερο νοσοκομείο μέσα στη Γάζα.

Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και ο αυξανόμενος κίνδυνος ασθενειών από την έλλειψη υγιεινής και την αποσύνθεση των νεκρών σωμάτων που δεν μπορούν να μπουν στα ψυγεία. Ο χειρουργός Marwan Abu Saada είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι οι προσπάθειες ταφής των νεκρών έχουν ματαιωθεί, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων γύρω από το νοσοκομείο και το ψυγείο του νεκροτομείου δεν λειτουργεί καθώς δεν υπάρχει ρεύμα.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ή ότι έχει κέντρο επιχειρήσεων από κάτω.