5 το πρωί: Η πρώτη συνέντευξη Κασσελάκη μετά την ΚΕ – Οι ανατροπές στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου – Η σημαντική νίκη του Ολυμπιακού

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τις αποχωρήσεις από το κόμμα παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, αφήνοντας αιχμές αλλά κάνοντας και ανοίγματα.

1

Η συνέντευξη Κασσελάκη και η χείρα φιλίας προς την Έφη Αχτσιόγλου

  • Η αιχμή: «Δεν έχει υπάρξει πιο μνημονιακή απόφαση από το μαξιλάρι Τσακαλώτου» ανέφερε σε συνέντευξη του στo MEGA, την πρώτη μετά τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφέστατη αιχμή εναντίον του πρώην υπουργού. Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο Νίκος Φίλης τού είπε να μην χρησιμοποιεί τον όρο «πατριωτική Αριστερά». «Θέλουμε μία χώρα υπερήφανη για την ιστορία της, να μπορεί να βελτιώσει τις παραδόσεις της και να γίνει πιο συμπεριληπτική», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
  • Η χείρα φιλίας: «Εγώ το είπα στην ΚΕ και το εννοούσα: Την κ. Αχτσιόγλου την πήρα τηλέφωνο για να της πω ότι θα τείνω χείρα φιλίας για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Οι ανάγκες του κόσμου είναι πραγματικές, έντονες και άμεσες» απάντησε σε ερώτηση για την Έφη Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης.
  • Οι αντιδράσεις: Η δήλωση Κασσελάκη σχετικά με το μαξιλάρι των 37 δισ., πυροδότησε νέες αντιδράσεις. Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για «υπονόμευση» από τον Πρόεδρο του κόμματος του «άθλου» που πέτυχε την περίοδο 2015-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, ενώ από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  σχολίασε ότι «τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους».
2

Τα εύσημα, οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις του ΔΝΤ

  • Τα εύσημα: Σημαντική βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και μείωση του χρέους κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024.
  • Οι προειδοποιήσεις: Βέβαια, το ΔΝΤ προειδοποιεί, ότι η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.
  • Οι συστάσεις στη Κυβέρνηση: Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει στη κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις για δαπάνες σε τομείς όπως οι μισθοί του δημοσίου τομέα και οι συντάξεις αλλά να διαθέσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για την αναγκαία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο

  • Αλλαγή τοποθεσίας: Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Η συνάντηση αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά που θα έχουν οι δύο ηγέτες τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνοντας σε ανώτατο επίπεδο το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Επιταχύνονται οι διεργασίες: Το καλό κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα επιβεβαιώθηκε και με την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Τουρκία στις 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ ). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν για την επανενεργοποίηση και εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2024 των προηγουμένως συμφωνηθέντων ΜΟΕ και για την δημιουργία ενός «μηχανισμού επαφής» (Point of Contact) για να διατηρούν επαφή και να διευκολύνουν την εφαρμογή τους.
  • Εμπόδιο το Μεσανατολικό; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς τόνισε πως η θέση του Τούρκου προέδρου για την Χαμάς δεν αποτελεί εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως για την ελληνική κυβέρνηση η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
4

Ανατροπή στην ανατροπή στην Κιβωτό του Κόσμου

  • Οι επιστολές: Τα δεδομένα ανέτρεψε χθες η είδηση σχετικά με δυο επιστολές του ενός εκ των δυο καταγγελόντων στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και της μητέρας αυτού. Ο λόγος για τον 16χρονο, ο οποίος μέσω επιστολής φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πει ψέματα για τα περιστατικά παρενόχλησης από τον πατέρα Αντώνιο, ενώ και η μητέρα του μέσω άλλη επιστολής φέρεται να δήλωσε πώς έχει πειστεί για την αθωότητα του π. Αντωνίου και δε θέλει να τιμωρηθεί ένας αθώος.
  • Η διάψευση: Μέσω παρέμβασής της στο MEGA, η μητέρα του 16χρονου μίλησε για πλαστογραφία σχετικά με τις επιστολές λέγοντας παράλληλα ότι «είναι ψευδή όλα αυτά που έχουν βγει και θα κινηθώ νομικά».
  • Τι αναμένεται: Το επόμενο διάστημα αναμένεται το βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για τη παραπομπή ή μη του πατέρα Αντώνιου στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τη στιγμή που ο ιδρυτής της «Κιβωτού» και η πρεσβυτέρα ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές και για τα οικονομικά της οργάνωσης.
5

Σημαντική νίκη για τον Ολυμπιακό με 74-79 επί της Μακάμπι

  • Η νίκη: Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 74-79 στο Βελιγράδι, το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα η Ισραηλινή ομάδα λόγω του πολέμου στη χώρα και τα χαμόγελα επέστρεψαν στον Πειραιά.
  • Οι απουσίες: Για να φτάσει βέβαια στο θετικό αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεπεράσει την απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ, τον τραυματισμό του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος στο δεύτερο δεκάλεπτο και την αποβολή ύστερα από απερισκεψία του Άλεκ Πίτερς στο τρίτο.
  • Ο MVP: Ο Τόμας Γουόκαπ είχε 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ένα κλέψιμο, 2 λάθη και με την άμυνά του κράτησε τον Λορέντζο Μπράουν στους 5 πόντους με 2/13 σουτ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr