Κατά 2,5% το 2023 και κατά 2% το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί το ΑΕΠ σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δεδομένης της της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, των επενδύσεων και των κονδυλίων της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με το χρέος να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως γίνεται γνωστό μέσα από την έκθεση, εν μέσω ισχυρής αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα παρέχει, έξτρα χώρο για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, ώστε να μειωθεί το μεγάλο επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση, που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Οι προειδοποιήσεις

Βέβαια, το ΔΝΤ προειδοποιεί, ότι η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής.

Πάντως, στις συστάσεις του για τη κυβέρνηση, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά να διαθέσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για την αναγκαία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών.