Για τον τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι διενεργούνται δυο ξεχωριστές έρευνες. Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης (8/110), ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στα περιστατικά χουλιγκανισμού και τις ευθύνες της  ΕΛ.ΑΣ.

«Οι αστυνομικοί δεν είχαν εμπλοκή»

Για το περιστατικό με την 16χρονη ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε συγκεκριμένα, «τρέχουν δύο έρευνες, η πρώτη είναι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ με την θέση των αστυνομικών να είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή και εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης, και αυτό προκύπτει από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που έχουν βρεθεί. Ίσα ίσα ήταν από πάνω της, τη βοήθησαν και φώναξαν το ΕΚΑΒ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Την κοπέλα την εξέτασε και ιατροδικαστής, η γιατρός κατέθεσε την πλευρά της κοπέλας. Αναφέρω αυτά που έχουν έρθει σε γνώση μας χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε υλικό ή μαρτυρία πλην της εκδοχής που έδωσε η κοπέλα».

Και πρόσθεσε: «Η βία, δημιουργεί προβλήματα και δεν μπορεί να είναι επιλογή πολιτικής της δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκαν σκληρή επίθεση και όταν πήγαν πάνω από την 16χρονη για να την βοηθήσουν, σύμφωνα με αυτά που λένε αυτοί και δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από τη δεύτερη πλευρά. Ήταν δύσκολες συνθήκες και βάσει των στοιχείων πλην της εκδοχής της 16χρονης δείχνουν ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν εμπλοκή».

Για τα επεισόδια στο Μοναστηράκι

Για τα επεισόδια στο μετρό: «για την ημέρα εκείνη, υπήρξαν ενδείξεις και πληροφορίες για διάθεση επεισοδίων από διαφόρους, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο-δολοφονία 2 στελεχών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Η ΕΛ.ΑΣ συλλέγοντας τις διάφορες πληροφορίες, συνέλαβε κάποιους Ιταλούς ακροδεξιούς στο αεροδρόμιο, μπλόκαρε την κάθοδο από τη βόρεια Ελλάδα άλλων ακροδεξιών ομάδων. Έγιναν και προληπτικές προσαγωγές. Στο Μοναστηράκι, υπήρχαν διμοιρίες και πάνω στο τρένο, ακολουθούσε και άλλο τρένο, ήταν πάνω διμοιρία που κατέβηκε και σε ελάχιστο χρόνο απέτρεπε τα χειρότερα και έκανε ό,τι μπορούσε. Ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν θα σταματήσουμε να έχουμε συμπλοκές, απόπειρες από ανθρώπους των άκρων να δημιουργούν επεισόδια».

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος, θα μπορούσε όμως να προλαβαίνει τα επεισόδια με ταχύτερη παρέμβαση. Το ζήτημα είναι να είναι η ΕΛ.ΑΣ σε τέτοια θέση έτσι ώστε σύντομα και αποτελεσματικά και ουσιαστικά, να παρέμβει. Ξέρω ότι η αστυνομία τον συνέλαβε. Δεύτερον το μπιτόνι με το υλικό θα αναλυθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για υγρό από το air condition. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υλικό. Ας αφήσουμε την έρευνα να μας δείξει τι έγινε. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο μετρό και στο τρένο. Η χώρα μας είναι ασφαλής», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στη Δικαιοσύνη ο Παλαιστίνιος

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στη σύλληψη του Παλαιστίνιου που έβαλε παλαιστινιακή σημαία σε ιστό μπροστά στη Βουλή

«Ο συγκεκριμένος προσήχθη στην αστυνομία και βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα, – για τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες συμπεριφορές – σχηματίστηκε δικογραφία που θα πάει στη δικαιοσύνη. Αυτό που θέλω πολιτικά να πω είναι, ότι ζούμε σε πολύ φορτισμένους καιρούς, και οι κινήσεις φανατισμού, υπέρμετρου ενθουσιασμού, κινήσεις με σύμβολα και εργαλειοποίηση των κινήσεων αυτών για δημιουργία πολιτικής ατζέντας, δεν βοηθούν. Καλώ όλους να είναι περισσότεροι υπεύθυνοι και εγκρατείς στην συμπεριφορά τους σ ό,τι αφορά στον ακτιβισμό που επιδεικνύουν. Θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο χωρίς κινήσεις φανατισμού ή ενθουσιασμού, ο καθένας να διαδηλώσει και να δείξε τη συμπαράστασή του σε αυτόν που θέλει», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, για την σύλληψη του οπαδού που πέταξε κροτίδα στην αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε πως, «με μεθοδικές ενέργειες και αξιοποιώντας το υλικό, και όσα είχαν παρασχεθεί από την γηπεδούχο ομάδα, βρέθηκε το άτομο που έριξε την κροτίδα στο γήπεδο. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος. Μ

εθοδικά, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής παραβατικότητας, βλέπουμε ότι μπορεί λίγο αργότερα, γίνεται δουλειά και κυρίως εφαρμόζεται ο νόμος. Άνθρωποι με τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να κάνουν πολύ καιρό – μην πω για πάντα – να ξαναδούν ομάδα στο γήπεδο. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι είχαμε διαθέσει 400 αστυνομικούς ,που θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι χαράς».

Το πρόβλημα της κίνησης στον Κηφισό

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε τέλος και το πρόβλημα με την κίνηση στον Κηφισό που έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

«Το βασικό πρόβλημα της κίνησης είναι ότι τα αυτοκίνητα όσων ζουν, κινούνται στην Αθήνα δεν χωρούν στους δρόμους της Αθήνας. Η τροχαία και η αστυνομία δεν κατασκευάζει δρόμους και δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Μπορεί μόνο να μειώσει την ένταση και την έκταση του προβλήματος, και αυτό προσπαθούμε μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα βασικό πρόβλημα της κίνησης στον Κηφισό είναι τα ατυχήματα και οι βλάβες των ΙΧ. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για το διπλοπαρκάρισμα και αυτό που κάναμε στον Κηφισό, τοποθετήσαμε σε 2 μέρη γερανοφόρα οχήματα έτσι ώστε να μεταβαίνουν και να τραβήξουν στην άκρη τα ΙΧ για να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης όχι να εξαφανιστεί. Θα πρέπει ωστόσο να συζητήσουμε και άλλες λύσεις, να συζητήσουμε με άλλους φορείς και αρμόδια υπουργεία, για συγκεκριμένες ώρες κυκλοφορίας ή μη, να ρυθμίζεται με έναν τρόπο. Είχε γίνει παλιά αυτό αλλά «σκόνταψε» σε αντιδράσεις. Δεν είναι τροχονομικό το ζήτημα. Ο Κηφισός είναι μία αρτηρία που συνδέει πολλά μέρη της Αθήνας. Θα ενισχύσουμε με εποπτικά μέσα και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Οι τροχονόμοι είναι περισσότεροι έτσι ώστε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.