Αναστάτωση έχει προκαλέσει ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή 3/11 λίγο πριν τις 8:30 το πρωί στην Εύβοια και ο οποίος ταρακούνησε έντονα και την Αθήνα.

Με αγωνία παρακολουθούν οι κάτοικοι του νησιού τις δηλώσεις των σεισμολόγων για τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου και εστιακό βάθος στα 10,7 χλμ, αναζητώντας ποιο είναι το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

«Ανώνυμο» ρήγμα έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ

Οι επιστήμονες, γνωρίζουν το «ανώνυμο» ρήγμα, το μελετάνε αλλά δεν έχει συγκεκριμένο όνομα, όπως δήλωσε στο evima.gr o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Νωρίτερα μιλώντας στο tovima.gr ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός: Η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη σεισμών. Στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί με παρόμοια μεγέθη, 5,2 και 5,3 Ρίχτερ».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «ενθαρρυντικό ότι έχουν αρχίσει να γίνονται μετασεισμοί».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος αν αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός: «Προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, να δούμε δηλαδή την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Ελπίζουμε ίσως και αύριο να μπορέσουμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα αυτό», λέγοντας όμως ότι «έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία».

Είναι προφανές ότι στην επιστημονική κοινότητα είναι καταγεγραμμένο και αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, ωστόσο, δεν έχει κάποια κοινή ονομασία όπως συμβαίνει με άλλα ρήγματα που γνωρίζουμε.

Συνεπώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν όλα τα δεδομένα για τον σεισμό στην Εύβοια, και συστήνουν ψυχραιμία στους πολίτες και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Το νέο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το evima.gr, δείχνει σοβάδες να έχουν πέσει από τον σεισμό σε σπίτι στο Προκοπί Ευβοίας.

«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει κάτοικος της περιοχής.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Η στιγμή που χτυπούν τα 5,1 Ρίχτερ χτυπούν την Εύβοια

Βίντεο από την στιγμή που ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ χτύπησε την Εύβοια λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής, έδωσε στη δημοσιότητα το evima.gr.

Οι κάτοικοι και οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους, με τζαμαρίες να σπάνε, ενώ ειδικά κλιμάκια έχουν σπεύσει στην περιοχή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να κουνηθεί ξανά η γη, λόγω μετασεισμών.

Ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Εύβοια και τρέχει προς τα έξω.

Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ.

Αντίστοιχες εικόνες έρχονται και και από το Μαντούδι μετά από τα 5,2 Ρίχτερ, όπου καταστήματα είδαν τα ράφια τους να… πηγαινοέρχονται ενώ στα σχολεία οι μαθητές αμέσως βγήκαν από τις αίθουσες.