Βίντεο από την στιγμή που ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ χτύπησε την Εύβοια λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής, έδωσε στη δημοσιότητα το evima.gr.

Οι κάτοικοι και οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους, με τζαμαρίες να σπάνε, ενώ ειδικά κλιμάκια έχουν σπεύσει στην περιοχή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να κουνηθεί ξανά η γη, λόγω μετασεισμών.

Ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Εύβοια και τρέχει προς τα έξω.

Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ.

Αντίστοιχες εικόνες έρχονται και και από το Μαντούδι μετά από τα 5,2 Ρίχτερ, όπου καταστήματα είδαν τα ράφια τους να… πηγαινοέρχονται ενώ στα σχολεία οι μαθητές αμέσως βγήκαν από τις αίθουσες.

Οι πρώτες εικόνες που δημοσίευσε το evima.gr δείχνουν μαθητές να έχουν βγει στα προαύλια των σχολείων, αλλά και προϊόντα να έχουν πέσει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Κατολισθήσεις, κλειστοί δρόμοι και σχολεία

Μικρές κατολισθήσεις σε επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά της κεντρικής Εύβοιας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση. Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

Με απόφαση του δημάρχου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα μικρά παιδιά από τα σχολεία ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών και η Αττική, μίλησε στο ΒΗΜΑ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: Η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη σεισμών. Στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί με παρόμοια μεγέθη, 5,2 και 5,3 Ρίχτερ».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «ενθαρρυντικό ότι έχουν αρχίσει να γίνονται μετασεισμοί».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος αν αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός: «Προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, να δούμε δηλαδή την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Ελπίζουμε ίσως και αύριο να μπορέσουμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα αυτό», λέγοντας όμως ότι «έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. «Πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο σεισμός

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 8 χιλιόμετρα Ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10,7 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να τοποθετείται στα 3,8 Ρίχτερ.

Η αρχική λύση έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών Ρίχτερ, 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας με εστιακό βάθος  14,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας.