Για τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών και η Αττική, μίλησε στο ΒΗΜΑ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: Η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη σεισμών. Στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί με παρόμοια μεγέθη, 5,2 και 5,3 Ρίχτερ».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «ενθαρρυντικό ότι έχουν αρχίσει να γίνονται μετασεισμοί».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος αν αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός: «Προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, να δούμε δηλαδή την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Ελπίζουμε ίσως και αύριο να μπορέσουμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα αυτό», λέγοντας όμως ότι «έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία».

Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους, της Εύβοιας, παρόλο που ο σεισμός έγινε ευρύτερα αισθητός και σε άλλες περιοχές, στην Αττική μέχρι και στην Κεντρική Ελλάδα, στη Λαμία και ακόμα βορειότερα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 8 χιλιόμετρα Ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10,7 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να τοποθετείται στα 3,8 Ρίχτερ.