Καταπέλτης κατά των χειρισμών του σκανδάλου των υποκλοπών από τη δικαιοσύνη ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στην κατάθεση του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, να αφαιρέσει την υπόθεση από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να διαβιβαστούν οι δικογραφίες στον Άρειο Πάγο, ο Χρήστος Ράμμος τόνισε ότι επί 18 μήνες η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, αλλά διώκει μέλη της ΑΔΑΕ, που έκαναν το καθήκον τους.

Υπενθυμίζεται ότι κλήθηκαν να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου μέλη της ΑΔΑΕ που είχαν βασικό ρόλο στους ελέγχους που έγιναν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν γίνει επισυνδέσεις με εντολή της ΕΥΠ. Ετσι διαπιστώθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, και άλλων προσώπων στη συνέχεια, και από την ΕΥΠ, πέρα από την παγίδευσή τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τα μέλη της ΑΔΑΕ που καλούνται να καταθέσουν

Τα μέλη της ΑΔΑΕ που καλούνται στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας είναι η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου, η θητεία της οποίας είχε λήξει και αντικαταστάθηκε προσφάτως από μια αμφισβητούμενης νομιμότητας διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανος Γκρίτζαλης. Και οι δύο στήριξαν τις αποφάσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου για τους ελέγχους που τον έφεραν σε δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μαζί τους καλούνται και δύο ακόμα μέλη του κλιμακίου ελέγχων.

Εγκαλών είναι ο Ηλίας Θεοδωράτος, νομικός σύμβουλος της ΑΔΑΕ, ο οποίος θεωρείται ότι προσπαθούσε να περάσει την κυβερνητική γραμμή στην Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής και να παρεμποδίσει ή ακόμα και να σταματήσει τους ελέγχους. Η παραγγελία για τη δικαστική έρευνα κατά των μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ δόθηκε από τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και ήταν μια από τις τελευταίες ενέργειές του προτού αφυπηρετήσει.

Τι κατέθεσε ο Ράμμος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κυρίου Ράμμου στη LIBE του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν τις κλήσεις σε απολογία των συνεργατών του για την τέλεση του αδικήματος της διαρροής ευαίσθητων κρατικών μυστικών προς το θύμα των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη, ο Χρήστος Ράμμος μίλησε για σοκ:

«Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου Κατερίνα Παπανικολάου και Στέφανο Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα φανεί ότι θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά».

«Η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει 2 μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους», είπε με έμφαση και πρόσθεσε:

«Από το τέλος του 2022 σειρά δημοσιευμάτων στην Ελλάδα υπέδειξε ότι η ιδιωτικότητα των συνομιλιών συγκεκριμένων προσώπων, μεταξύ τους δημόσιων αξιωματούχων, είχε παραβιαστεί, κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας, με τη χρήση παράνομου κακόβουλου λογισμικού, κάτι που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη».

Βολές για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ

Ο Χρήστος Ράμμος, μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αλλαγές των προσώπων στην ΑΔΑΕ και τη δημοσίευση νύχτα της απόφασης στο ΦΕΚ.

Οι «εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα … η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για την νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ … όπως προείπα, η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως «επείγουσα» μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες».

Όπως επισήμανε, «η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ’ αυτού».