5 το πρωί: Η σφαγή στην Τζαμπαλίγια – Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελ. επαγγελματιών – Στο «μικροσκόπιο» οι influencers

Μαίνονται οι σκληρές μάχες στη Γάζα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, τη στιγμή που ο πόλεμος έχει μπει και επίσημα στο τρίτο στάδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

1

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου

  • Εκατόμβη νεκρών: Οι μάχες εντός της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς διεξάγονται στα συντρίμμια του Βόρειου τμήματος της περιοχής και είναι σφοδρές.Το Ισραήλ επιτέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, καταστρέφοντας πολλά κτίρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 400 νεκρούς, μεταξύ αυτών και τον διοικητή της οργάνωσης Ιμπραχίμ Μπιάρι.
  • Απελευθέρωση ομήρων: Την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε χθες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Άμπου Ουμπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών. Παράλληλα, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα υποστεί «συντριπτική ήττα» που θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.
  • Στον πόλεμο και οι αντάρτες Χούθι: Τον πόλεμο κατά του Ισραήλ κήρυξαν χθες οι αντάρτες Χούθι Υεμένης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για αίσθημα θρησκευτικής, ηθικής, ανθρωπιστικής και εθνικής ευθύνης, γεγονός που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
2

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που λαμβάνει η κυβέρνηση

  • Οι βασικοί στόχοι: Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε τις τρεις βασικές επιδιώξεις οι οποίες είναι η ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, η φορολογική δικαιοσύνη και η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης με τελικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Πώς επηρεάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρόκειται για την φορολογική ομάδα που επηρεάζεται περισσότερο από τα νέα μέτρα, καθώς το ύψος του τεκμηρίου διαμορφώνεται πλέον στα 10.929 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το 2024 το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Πρόκειται για ακόμα ένα πεδίο στο οποίο έρχονται αλλαγές από το νέο έτος. Για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί άμεσα, από το 2024 μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Ενώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ανεβαίνει η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και μειώνεται με το ΠΑΣΟΚ

  • Η διαφορά των δύο πρώτων: Στις 18,5 ποσοστιαίες μονάδες τοποθετείται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ενώ φτάνει στην 21,5 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse.
  • Ροκανίζει την απόσταση το ΠαΣοΚ: Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠαΣοΚ τοποθετείται στις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15% και το ΠαΣοΚ 12%, την στιγμή που στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά των δύο κομμάτων έφτανε τις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Αρνητικά αξιολογούνται οι κινήσεις Κασσελάκη: Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν και τις πρόσφατες εσωκομματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και των διαγραφών στελεχών του κόμματος. Η πλειοψηφία, δηλαδή το 58%, τις αξιολογεί αρνητικά. Πάντως, το 68% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» θετικά τις κινήσεις Κασσελάκη.
4

Νέα τροπή στην υπόθεση των υποκλοπών

  • Οι κοινοί στόχοι: Μπροστά σε νέες αποκαλύψεις βρίσκεται η υπόθεση των υποκλοπών καθώς φαίνεται πως υπήρχαν «κοινοί στόχοι» παρακολουθήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερα από 40 άτομα παρακολουθούσε παράλληλα η ΕΥΠ αλλά και το Predator, γεγονός που θα καθορίσει την πορεία της δικαστικής έρευνας για το εν λόγω σκάνδαλο.
  • Το υπόμνημα Ανδρουλάκη: Με τις εξελίξεις αυτές και μετά από αίτημα του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ενώ οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με το οποίο τίθεται το ερώτημα αν υπήρχε κοινό κέντρο της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις που επιχειρήθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό.
  • Η συνάντηση Κασσελάκη: Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που πραγματοποίησε χθες με τη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την συνάντηση «συμφωνήθηκε η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κασσελάκης
5

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι influencers

  • Γιατί ξεκινούν οι έλεγχοι: Η προσπάθεια ρύθμισης του συγκεκριμένου τομέα συμβαίνει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει κυρίως για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Ακόμα ένας λόγος είναι γιατί το λεγόμενο influencing επιδρά έντονα στους καταναλωτές προσδίδοντάς του δυναμική η οποία επιβάλλει τις ανάλογες ρυθμίσεις
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις: Στόχος δεν είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά η συμμόρφωση με τους κανόνες. Γι΄αυτό τον λόγο πλέον θα υπάρξει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο πού θα πρέπει να απευθυνθούν, όπως επίσης και στο τι πιο υλικό θα πρέπει να δουν, προκειμένου οι influencers να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
  • Πού θα εντάσσονται: Για όλους πλέον, υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε ΚΑΔ. Ως εκ τούτου οι influencers θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους καθώς και να δηλώνουν ότι συναλλαγές γίνονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr