Νέα πλήγματα του Ισραήλ σε Συρία και Λίβανο τα ξημερώματα της Δευτέρας, (30-10-2023) εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Η Συρία αναφέρει ότι δέχτηκε ισραηλινές επιθέσεις.

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν δύο στρατιωτικές θέσεις στη Νταράα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι επιδρομές οδήγησαν σε «κάποιες υλικές απώλειες», σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Εντωμεταξύ χθες τη νύχτα συνεχίστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα καθόλη τη διάρκειά της με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται ότι επιχειρούν να προελάσουν, να σφυροκοπούν ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα του θύλακα.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σηματικές ζημιές έχουν αναφερθεί στο νοσοκομείο Αλ Κουντς καθώς βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε πολύ κοντινούς στόχους στη γύρω περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι.

Εκ νέου συνεδριάζει ο ΟΗΕ

Εντωμεταξύ εκ νέου συνδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για ανθρωπιστική εκεχειρία έπεσε στο κενό.

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν καταστρέψει 47 τζαμιά και επτά εκκλησίες μέχρι τώρα.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ότι 203 σχολεία και 80 κυβερνητικά γραφεία καταστράφηκαν επίσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο Salama Maarouf, διευθυντής του γραφείου, δήλωσε στο Al Jazeera Arabic ότι 220.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές λόγω των μαζικών βομβαρδισμών και 32.000 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός απείλησε να βομβαρδίσει ένα ορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο και ένα σχολείο που στεγάζει περισσότερους από 1.500 εκτοπισμένους.

Ισραηλινός στρατός: Πλήξαμε πάνω από 600 στόχους

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» σε κτίρια και τούνελ που προσπάθησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις του.

«Τις τελευταίες ημέρες οι IDF έπληξαν 600 στόχους της Χαμάς», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση στην οποία δίνονται και κάποιες λεπτομέρειες της χθεσινοβραδινής επιχείρησης, όπως η επίθεση με drone σε ένα κτίριο που υπήρχαν «πάνω από 20 τρομοκράτες της Χαμάς» και η επίθεση επίσης με drone στο πανεπιστήμιο Al-Azhar όπου «εντόπισαν ένοπλους τρομοκράτες και μια θέση εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων».