Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το πολύκροτο θέμα των παρακολουθήσεων. Στην ιστοσελίδα «Insidestory», οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου αποκαλύπτουν πως μέσα στους στόχους του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει βρει ακόμη και το τηλέφωνο της ίδιας της Εισαγγελέως της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βασιλικής Βλάχου, η οποία μάλιστα, ενώ γνώριζε πως ήταν υπό παρακολούθηση παρέμεινε στην θέση της και συνέχιζε να υπογράφει νέες παρακολουθήσεις μέσω της ΕΥΠ.

«Όλα αυτά προκαλούν ένα ζοφερό κλίμα και εμείς θα αντιδράσουμε με κάθε θεσμικό τρόπο», δήλωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Ερωτήματα για την αφαίρεση της υπόθεσης των υποκλοπών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Η ανάθεση της υπόθεσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την αιτιολογία της επιτάχυνσης των διαδικασιών δείχνει και την αδυναμία των δύο εισαγγελέων, που ερευνούσαν την υπόθεση εδώ και 14 μήνες, να δείξουν πρόοδο καθώς σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βρήκαν κλειστές πόρτες τόσο από την Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν ήθελε καμία ανάμειξη.

Παρόλα αυτά οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να είχαν στοιχειοθετήσει και την ύπαρξη κακουργήματος και ετοιμάζονταν να ασκήσουν έως το τέλος του έτους διώξεις κατά δύο κρατικών αξιωματούχων.

«Είναι φανερό ότι με το πέρασμα του χρόνου, το σκάνδαλο των υποκλοπών βαραίνει όλο και περισσότερο στην πλάτη μιας επικίνδυνης για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού, που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να πετύχει τη συγκάλυψη», υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την απομάκρυνση από το Μέγαρο Μαξίμου του Γενικού Γραμματέα, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ακόμα δεν έχει κληθεί να καταθέσει, η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής μπροστά στις εξελίξεις.

«Δεν σχολιάζουμε υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Μυστήριο ο ρόλος του Λαβράνου

Αναπάντητα παραμένουν και τα ερωτήματα σχετικά με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φέρετε να είναι ο άνθρωπος που έφερε και εμπορευόταν το κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα.

Ο επιχειρηματίας που είχε στενές σχέσεις με τον πρώην ισχυρό άντρα του Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών κατάφερε να αποδεσμεύσει του λογαριασμούς των εταιριών του που είχαν «παγώσει» λόγω σοβαρών φορολογικών αδικημάτων.
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαβράνος εν μέσω των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έλαβε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 8,7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της νέας σύμβασης σύνδεσης του συστήματος TETRA της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο στόχαστρο η ΑΔΑΕ

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα που διέταξε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, για τα στελέχη της ΑΔΑΕ που έφεραν στο φως την υπόθεση των υποκλοπών κινείται ταχύτατα.

Ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, μιλώντας στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατήγγειλε πως ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις σε δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους.

«Ελπίζω να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να έρθει η αλήθεια στο φως. Αυτό εύχομαι και θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι διώξεις».

«Η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις εναντίον των λειτουργών που είχαν την αρμοδιότητα και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες τα βλέμματα στρέφονται στις πρώτες ενέργειες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ανέλαβε τον φάκελο των υποκλοπών.