Μπορεί ένα σχολείο να γίνει μοχλός ανάπτυξης και σημείο αναφοράς μιας τοπικής κοινωνίας;

Να γίνει ένα κίνητρο για την παραμονή στο χωριό, ένας λόγος για να αισθάνεται κάποιος καλά, το “παίνεμα” των κατοίκων;

Φαίνεται πως μπορεί.

Η Μαζαρακιά είναι ένα μικρό καταπράσινο χωριό της Θεσπρωτίας 20 περίπου χιλιόμετρα νότια της Ηγουμενίτσας.

Η εγκατάλειψη από την κεντρική διοίκηση και η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο κέντρο υπέταξαν το χωριό στο ριζικό της σταδιακής εγκατάλειψης και της αποδημίας των κατοίκων στα πλαίσια της εσωτερικής μετανάστευσης.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια το μοναδικό σχολείο του χωριού, το δημοτικό σχολείο Μαζαρακιάς, έπαψε να λειτουργεί λόγω έλλειψης μαθητών.

Η αναπόφευκτη -κοινή για τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου – μοίρα της ερήμωσης φαινόταν να ορίζει την επόμενη μέρα και για τη Μαζαρακιά.

Όμως…

Η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στο χωριό πριν από 3 χρόνια, ήρθε να δώσει ξανά ανάσα ζωής και αισιοδοξία.

Το μουσικό σχολείο ξεκίνησε το 2021 τη λειτουργία του με 11 μαθητές. Σήμερα έχει 70 και από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει η Α τάξη Λυκείου με βασικό κορμό τους 11 μαθητές της πρώτης χρονιάς, αλλά όχι μόνον.

Είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το σχολείο πριν από λίγες μέρες καθισμένοι σε ένα φιλόξενο τραπέζι με την καλή παρέα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και κατοίκων του χωριού, στην καταπράσινη μεγάλη αυλή.

Φως στην αυλή , φως άπλετο και μέσα στις καθαρές και προσεγμένες αίθουσες που είναι σε άμεση επαφή με τον ήλιο και τον εξωτερικό χώρο.

Να νιώθουν όμορφα και μόνον από αυτό μαθητές και εκπαιδευτικοί.

«Άλλαξε η διάθεσή μας, η ψυχολογία μας» , μας εξομολογήθηκε κάτοικος του χωριού.

Φτάνουν μέχρι την πλατεία και γεμίζουν το χωριό οι φωνές των παιδιών…

Άλλαξε το χωριό…

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου πήραν τα όργανα στα χέρια και μετατρέπουν σιγά σιγά το χωριό σε εστία πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Οι κάτοικοι και οι εκπαιδευτικοί βλέπουν πια από κοντά την προοπτική ίδρυσης και στέγασης στο χώρο του σχολείου ενός πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλο έλξης των κατοίκων της γύρω περιοχής αλλά και γιατί όχι και της Πρωτεύουσας, της Ηγουμενίτσας..

Και κοιτούν με καθαρό βλέμμα το αύριο.

Η Μαζαρακιά στολίστηκε με τα τραγούδια των μαθητών του Μουσικού σχολείου και γιορτάζει…

Ο Ανδρέας Παπαδαντωνάκης είναι ταμίας της ΟΛΜΕ