Η ατζέντα της ημέρας: Πλησιάζει η χερσαία εισβολή στη Γάζα – Νέα στοιχεία στη δολοφονία Κατσουρή – Έρχεται ζέστη

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει ελληνορθόδοξη εκκλησία με νεκρούς και τραυματίες, την ίδια ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοιμάζει το έδαφος για τη χερσαία εισβολή. Εν τω μεταξύ εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, αίμα του οποίου βρέθηκε στο μαχαίρι Κροάτη χούλιγκαν.

1

Προ των πυλών η χερσαία εισβολή στη Γάζα

  • Βομβαρδίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα: Στόχος ισραηλινών πυρών έγινε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Στον ναό είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά τα διαδοχικά τελεσίγραφα από το Τελ Αβίβ για τη χερσαία επίθεση. Τουλάχιστον δύο νεκροί, γυναίκες και παιδιά στους τραυματίες.
  • Το μήνυμα Νετανιάχου για την επικείμενη χερσαία εισβολή: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρέθηκε δίπλα σε στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη. Όλο το Ισραήλ σάς στηρίζει και θα χτυπήσουμε με σφοδρότητα τους εχθρούς μας ώστε να πετύχουμε τη νίκη» είπε. Το έδαφος προετοίμασε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant. «Είμαστε πρώτα και κύρια επικεντρωμένοι στο να νικήσουμε τη Χαμάς. Πλησιάζει η ώρα της εντολής» είπε.
  • Νεκρός ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς: Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς, Τζεχάντ Μέιζεν, σκοτώθηκε χθες μαζί με μέλη της οικογένειάς του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους. Νεκρή είναι και η μοναδική γυναίκα της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, Τζαμίλα Χάντι.
2

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Κατσουρή στη Ν.Φιλαδέλφεια

  • Συμπληρώνεται το παζλ: Βήμα βήμα προχωρά από την ΕΛ.ΑΣ η εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, στις αρχές Αυγούστου, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμη δεν έχει αποδοθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε κάποιον εκ των συλληφθέντων, αλλά το ένα μετά το άλλο τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους και δίνουν τις απαντήσεις που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα του εγκλήματος.
  • Το αίμα στο μαχαίρι: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη του Βήματος, Βασίλη Λαμπρόπουλου, τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ έχουν διαπιστώσει πως μια σταγόνα αίματος που εντοπίστηκε σ’ ένα κατασχεθέν μαχαίρι ανήκε στον δολοφονηθέντα οπαδό. Μάλιστα οι αξιωματικοί της Αστυνομίας κάνουν λόγο για ένα καταλυτικό στοιχείο που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην εξιχνίαση.
  • Το SMS για τον δράστη: Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για την έκβαση της έρευνας είναι οι γραπτές συνομιλίες μεταξύ των συλληφθέντων. Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν εντοπιστεί μηνύματα σύμφωνα με τα οποία τρία άτομα, που δεν βρίσκονται στη φυλακή, «ξέρουν ποιος σκότωσε» τον Μιχάλη Κατσουρή. Όλοι τους αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν στους ανακριτές μέσα στο επόμενο διάστημα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Έρχεται ζέστη και αφρικανική σκόνη

  • Πότε: Μετά τη μίνι κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών με τις βροχές, έρχεται ζέστη. Σήμερα το μεσημέρι 20/10 και το μεσημέρι του Σαββάτου 21/10 η θερμοκρασία θα βρίσκεται 13-14 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
  • Πού οφείλεται: Η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με το meteo, οφείλεται στη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • Πόσο θα διαρκέσει: Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Θα επικρατήσουν επίσης νότιοι άνεμοι, με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα.
4

Παρατείνεται το Market Pass

  • Ποιους αφορά: Τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στις 18/10 προβλέπει την παράταση του Market Pass σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, με στόχο την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγοράς, ιδίως ειδών διατροφής.
  • Πώς θα λάβουν την ενίσχυση: Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση είτε μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που της αναλογεί.
  • Οι περιοχές: Η παράταση για Νοέμβριο και Δεκέμβριο ισχύει για όσους έχουν σπίτι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (αναλυτικά εδώ οι περιοχές σε κάθε περιφερειακή ενότητα)
5

Θρυλική ανατροπή στο ΣΕΦ, δρακόντεια μέτρα στο ΟΑΚΑ

  • Κατάθεση ψυχής: Αν και δέχθηκε buzzer beater τρίποντο στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας, ο Ολυμπιακός βρήκε τα αποθέματα ενέργειας και τις λύσεις για να επιβληθεί 98-94 της Παρτίζαν στο ΣΕΦ και να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές νίκες. Υπό το βλέμμα του Ζάρκο Πάσπαλι, οι Λαρεντζάκης, Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου γύρισαν ένα ματς που έμοιαζε χαμένο στη διάρκεια της τρίτης περιόδου και κέρδισαν την αποθέωση από τον κόσμο.
  • Συνεχίζει απτόητη η Ρεάλ: Στα υπόλοιπα παιχνίδια της χθεσινής βραδιάς, το 4/4 έκανε η πρωταθλήτρια Ευρώπης χάρη στο επιβλητικό 88-71 επί της Αρμάνι Μιλάνο στη Μαδρίτη. Ο Φακούντο Καμπάτσο ήταν ξανά ο κορυφαίος για τη «βασίλισσα». Με νίκη συνέχισε και η Φενέρμπαχτσε του Ιτούδη (101-86), γυρίζοντας ένα ματς 18 πόντων απέναντι στη Βιλερμπάν, την ώρα που η Ζάλγκιρις έφευγε με το διπλό από τη Βιτόρια (99-82 την Μπασκόνια).
  • Υπό αστυνομικό κλοιό: Απόψε στις 21:15 ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο νότιο Ισραήλ – Λωρίδα της Γάζας και των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, κατά τη διαμονή της ομάδας από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πάρα πολύ αυστηρά, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΕΛΑΣ. Μένει να φανεί πως θ’ αντιδράσουν οι οπαδοί του «Τριφυλλιού» που στο παρελθόν έχουν αναρτήσει πανό υπέρ της Παλαιστίνης
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr