– Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε αυτό που υποστήριξε ότι ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο al-Ahli al-Arabi, γνωστό και ως νοσοκομείο Βαπτιστών. Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 300.

– Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να δήλωσε ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας της Χαμάς, προτού πει ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας παλαιστινιακής πυραυλικής επίθεσης της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η Ισλαμική Τζιχάντ αρνήθηκε τον ισραηλινό ισχυρισμό και η κλίμακα της έκρηξης φάνηκε να είναι εκτός των δυνατοτήτων των μαχητικών ομάδων.

– Αναφορές λένε ότι είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης. Στο κέντρο της Ραμάλα, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθούν οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Το Reuters ανέφερε ότι η οργή έβραζε μετά την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, η οποία σύμφωνα με την Αρχή ήταν μια «εν ψυχρώ σφαγή» από το Ισραήλ.

– Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει πλέον στην Ιορδανία. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι η Ιορδανία δεν θα διοργανώσει πλέον την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Αμμάν την Τετάρτη. Ο Safadi, μιλώντας στο al-Jazeera, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής ακυρώθηκε επειδή «δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε τώρα για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σταματήσουμε τον πόλεμο».

– Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας καταιγιστικής διπλωματικής περιοδείας που θα περιλαμβάνει συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ.

– Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι τελικά δε θα επισκεφτεί το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας.

– Νωρίτερα την Τρίτη, η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA δήλωσε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους μετά από χτύπημα σε ένα από τα σχολεία της που λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους. Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν γίνει καταφύγια για εκατοντάδες ανθρώπους που ελπίζουν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

– Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα λένε ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 940 παιδιά και 1.032 γυναίκες έχουν σκοτωθεί, ανέφερε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist της Γάζας.

– Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και περίπου 200 αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα. Οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα εκτοξεύουν έκτοτε καθημερινά ρουκέτες με στόχο πόλεις σε όλο το Ισραήλ.

– Αυξάνονται οι φόβοι ότι οι άνθρωποι στη Γάζα αρχίζουν να αφυδατώνονται μέχρι θανάτου καθώς το καθαρό νερό τελειώνει, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζουν να σφυροκοπούν το παλαιστινιακό έδαφος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων εν μέσω ενός πλήρους αποκλεισμού σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και καύσιμα.

– Το καθήκον της Γερμανίας είναι να «υπερασπιστεί την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Βερολίνο «κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί» σε ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε.

– Ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ, η Unesco, προειδοποίησε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε έντονες μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα την «πιο θανατηφόρα εβδομάδα για τους δημοσιογράφους σε οποιαδήποτε πρόσφατη σύγκρουση». Εννέα δημοσιογράφοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος από τις 7 Οκτωβρίου και «ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο οργανισμός.

– Ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι φέρει ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών που οδήγησαν τη Χαμάς να πραγματοποιήσει την αιφνιδιαστική της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Ο υποστράτηγος Aharon Haliva είναι ο τελευταίος Ισραηλινός αξιωματούχος της άμυνας που δηλώνει δημοσίως ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς, αφού ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

– Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και η εντολή εκκένωσης της περιοχής μπορεί να ισοδυναμεί με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μεταφοράς αμάχων.

– Η Χαμάς δήλωσε ότι ένας ανώτερος διοικητής και μέλος του ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου της, ο Αϊμάν Νοφάλ, σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δήλωσε επίσης ότι σκοτώθηκε, δηλώνοντας: «Διεύθυνε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των δυνάμεων ασφαλείας και κατεύθυνε τους στόχους των πυραυλικών πυρών της Χαμάς, στοχεύοντας συγκεκριμένα περιοχές που κατοικούνται από αμάχους που δεν εμπλέκονται».

– Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε  ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που πλήττεται σκληρά από τις επιχειρήσεις αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.