Σε μία ακόμα ενέργεια που τον φέρνει εκτός γραμμής της Ε.Ε. προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα.

Η συνάντηση αυτή ήταν πρώτη μεταξύ του Ρώσου προέδρου και κάποιου ηγέτη της Ε.Ε. από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ουγγαρία δεν επιδίωξε ποτέ να αντιπαρατεθεί στη Ρωσία»

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Όρμπαν είπε στον Πούτιν ότι «η Ουγγαρία δεν επιδίωξε ποτέ να αντιπαρατεθεί στη Ρωσία. Αντίθετα, ισχύει το αντίθετο: η Ουγγαρία ανέκαθεν επιδίωκε τον στόχο της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Ο Βλάντιμιρ Πούριν από την πλευρά του ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την κατάσταση στον κόσμο και στην Ευρώπη με μία από τις χώρες της ΕΕ — με την Ουγγαρία σε αυτή την περίπτωση», προσθέτοντας, «εμάς να ξέρετε ότι οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, κατά τη γνώμη μου, είναι πάντα εξαιρετικά σημαντική».

Η συνάντηση

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διήμερου φόρουμ τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping , όπου ο Όρμπαν και ο Πούτιν συζήτησαν τη συνεργασία στη μεταφορά φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου καθώς και στην πυρηνική ενέργεια.

Ο Ούγγρος ηγέτης έχει καλλιεργήσει μια στενή προσωπική σχέση με τον Πούτιν όλα αυτά τα χρόνια και άργησε να καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ δεν δίστασε να κρατήσει φιλική προς τη Ρωσία στάση στη σύγκρουση.

Την άνοιξη, ανώτατος αξιωματούχος του Κιέβου είχε προειδοποιήσει ότι μια σειρά συμφωνιών που ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς της Ουγγαρίας με τη Ρωσία το μόνο που θα καταφέρουν είναι να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν έχετε δει το βίντεο όπου οι Ρώσοι έκοψαν το κεφάλι ενός Ουκρανού στρατιώτη – οι Ούγγροι πληρώνουν για το μαχαίρι», είπε στο POLITICO ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy.