Ξεκινούν διπλωματικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή μετά την έλευση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος θα πραγματοποιήσει επαφές με Νετανιάχου στο Ισραήλ και Αμπάς στην Ιορδανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε την Πέμπτη (12/10) στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς και να προσπαθήσει για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς –κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί– και η ασφαλής δίοδος για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ακολούθως ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και πρόσθετες χώρες της περιοχής

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να αποτρέψουν άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, από το να συμμετάσχουν στη σύγκρουση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ο Μαχμούντ Αμπάς που βρίσκεται στην Ιορδανία θα συναντηθεί σήμερα με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β και αύριο Παρασκευή 13/10 με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση και με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β, ο οποίος διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερις ημέρες, ο Αμπάς και ο Μπλίνκεν μίλησαν τηλεφωνικά, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να ενημερώνει τον Αμερικανό Υπουργό ότι «η συνεχιζόμενη αδικία και καταπίεση στην οποία υφίσταται ο λαός του και είναι αυτή που ωθεί τα πράγματα προς την έκρηξη».

Τόνισε ότι ο λόγος για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση «είναι οι πρακτικές των αποικιοκρατών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και η επιθετικότητα κατά των ισλαμικών και χριστιανικών αγιοτήτων». Σε αντάλλαγμα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εκ νέου την «αδιαμφισβήτητη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ».

Προέτρεψε την Παλαιστινιακή Αρχή να δώσει συνέχεια και να ενισχύσει τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστο  150 οι όμηροι της Χαμάς

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Λωρίδα της Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 150 Ισραηλινοί, ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενιαία στάση για τους Παλαιστίνιους ψάχνουν Ιράν – Συρία

Οι πρόεδροι του Ιράν και της Συρίας κάλεσαν τις ισλαμικές χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία για μια ενιαία στάση υπέρ των Παλαιστινίων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Nournews, το οποίο συνδέεται με την ιρανική υπηρεσία ασφαλείας.

«Οι ισλαμικές και αραβικές χώρες καθώς και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι στον κόσμο πρέπει να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού», είπε ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί στον Σύρο ομόλογό του σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, μετέδωσε το Nournews.

Χθες Τετάρτη, ο Ραϊσί και και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία από τον Μάρτιο που οι χώρες τους κατέληξαν σε συμφωνία, με την διαμεσολάβηση της Κίνας, για αναθέρμανση των σχέσεών τους.

Το Ιράν και η Συρία είναι επί μακρόν σύμμαχοι στη Μέση Ανατολή.

Η οικονομική επιρροή του Ιράν στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.