Με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή (13/10) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Αμάν της Ιορδανίας.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye, επικαλούμενο παλαιστινιακή πηγή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την πρώτη στάση του στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η κατάσταση ομηρίας ισραηλινών πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολούθως ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και πρόσθετες χώρες της περιοχής

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να αποτρέψουν άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, από το να συμμετάσχουν στη σύγκρουση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ο Μαχμούντ Αμπάς που βρίσκεται στην Ιορδανία θα συναντηθεί σήμερα με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β και αύριο Παρασκευή 13/10 με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση και με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β, ο οποίος διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο Αμπάς και ο Μπλίνκεν μίλησαν τηλεφωνικά, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να ενημερώνει τον Αμερικανό Υπουργό ότι «η συνεχιζόμενη αδικία και καταπίεση στην οποία υφίσταται ο λαός του και είναι αυτή που ωθεί τα πράγματα προς την έκρηξη».

Τόνισε ότι ο λόγος για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση «είναι οι πρακτικές των αποικιοκρατών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και η επιθετικότητα κατά των ισλαμικών και χριστιανικών αγιοτήτων». Σε αντάλλαγμα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εκ νέου την «αδιαμφισβήτητη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ».

Προέτρεψε την Παλαιστινιακή Αρχή να δώσει συνέχεια και να ενισχύσει τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη.