Ως «ολυμπιακό βασανιστήριο» περιγράφεται σε άρθρο του Guardian το στέγαστρο Καλατράβα, εξαιτίας του οποίου το Υπουργείο Αθλητισμού υποχρεώθηκε να κλείσει επ’ αόριστον το ΟΑΚΑ, ανατρέποντας όλον τον σχεδιασμό για τα προγραμματισμένα δρώμενα όπως οι back to back συναυλίες των Coldplay τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ, συζητείται ως λύση η αφαίρεση της γιγαντιαίας κατασκευής από χάλυβα που εμπνεύστηκε και -με τις ελληνικές ευλογίες- υλοποίησε ο Βαλενθιάνος αρχιτέκτονας προκειμένου να ομορφύνει το 20ετίας κεντρικό στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

«Τίποτα δεν αποκλείεται»

Η ρεπόρτερ επικαλείται ανώνυμη, αλλά καλά πληροφορημένη, πηγή με βάση την οποία «τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο», που έφτασε η κατάσταση, καθώς «ίσως θα πρέπει να κατέβει».

Στο κείμενο του Guardian γίνεται μια πληρέστατη καταγραφή των όσων μεσολάβησαν από την ανακοίνωση για το «λουκέτο» στο εμβληματικό στάδιο της Αθήνας και ως τη στιγμή της δημοσίευσης. Μεταφέρονται το πόρισμα της μελέτης που είχε παραγγελθεί, οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και όσα ισχυρίστηκε ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Κοντονής για απώλεια του φακέλου του έργου και μαζί του εγχειριδίου συντήρησης, που οδήγησε στην αναζήτησή του στο γραφείο του Καλατράβα.

«Ενήργησαν βιαστικά»

Στην κατακλείδα της η Έλενα Σμιθ χρησιμοποιεί τη συμπυκνωμένη άποψη μερικών μηχανικών που υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος κατάρρευσης. Όπως καταγράφει τα κυβερνητικά στελέχη ενέργησαν μάλλον βιαστικά και κάτω από τον φόβο που έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες με απαρχή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, προτού έρθουν οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες.