Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου του ελικοπτέρου Agusta 109, που έπεσε χθες (28/9) στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Άννας, ανοιχτά της παραλίας Αχλαδίου, στη βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν φαίνεται να υπήρχε βλάβη στο ελικόπτερο και το πιθανότερο σενάριο είναι να έπεσε λόγω της κακοκαιρίας.

«Η διαφυγή από ένα ελικόπτερο που πέφτει στο νερό, εάν δε συντριβεί και δεν διαλυθεί, είναι δύσκολη, γιατί το ελικόπτερο βυθίζεται αμέσως, σε αντίθεση περίπτωση με το αεροπλάνο, που μπορεί επιπλεύσει. Βυθίζεται αμέσως το ελικόπτερο γιατί τα βαρύτερα σημεία του είναι στην οροφή του ελικοπτέρου και αναποδογυρίζει και βυθίζεται. Είναι ερώτημα γιατί σήκωσε το ελικόπτερο ο πιλότος με αυτόν τον καιρό» είπε στο Mega ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

To Agusta 109 είναι ένα ελικόπτερο γρήγορο, σύμφωνα με τον αεροναυπηγό. «Το Agusta 109 είναι ένα ελικόπτερο που διακρίνεται για αεροδιακομιδές, αν και στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένο -την δεκαετία του 2000- με την απώλεια 3 ελικόπτερων του ΕΚΑΒ τέτοιου τύπου, αλλά κανένα από αυτά δεν συνδέεται άμεσα με το ελικόπτερο καθώς ήταν σφάλμα χειρίστου. Η άλλη εφαρμογή που έχει είναι μεταφορές VIP και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αυτόν τον τομέα, γιατί είναι ταχύ, άνετο, μπορεί να διαμορφωθεί με πολυτελές εσωτερικό» είπε.

Το σενάριο του vertigo

Το vertigo, η απώλεια δηλαδή χωρικού προσανατολισμού, που είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, δεν είναι θέμα εμπειρίας, σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, εμφανίζεται ανεξάρτητα της εμπειρίας του πιλότου.

«Δεν υπάρχει ελικόπτερο παντός καιρού, όλα τα εναέρια μέσα έχουν όρια, γιατί εξαρτώνται από την ταχύτητα του ανέμου ή την ορατότητα. Η διερεύνηση θα πρέπει να δει γιατί πάρθηκε η απόφαση να απογειωθεί. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, και η μηχανική βλάβη και τα σφάλματα χείριστού αλλά και κάτι απρόοπτο. Ο καιρός είναι το κυρίαρχο σενάριο. Έχουμε το ελικόπτερο, ότι πετάει μέσα σε απόλυτη έλλειψη ορατότητας σε αυτές τις συνθήκες δημιουργείται vertigo, η απώλεια χωρικού προσανατολισμού. Δεν είναι θέμα εμπειρίας εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εμπειρία».