Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του χειριστή του ελικοπτέρου που έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Αχλάδι στη βόρεια Εύβοια.

Κατά πληροφορίες, ο χειριστής του ελικοπτέρου ήταν έμπειρος, καθώς υπηρετούσε στην Αεροπορία Στρατού.

Πρόκειται για ελικόπτερο Agusta Α109, πολιτικού τύπου και εκτελούσε ιδιωτική πτήση, Αφίδναι- Μαντούδι – Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Απογειώθηκε στις 10:13 το πρωί και ξαφνικά χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ της ΥΠΑ.

Στο σημείο των ερευνών βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο αλλά και παραπλέοντα σκάφη. Παράλληλα, επι τόπου βρίσκεται και μονάδα υποβρυχίων αποστολών (ΜΥΑ).

Δείτε εικόνες από τις έρευνες

Τι έφταιξε

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ευχόμαστε να βρεθεί ζωντανός ο πιλότος», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο σύμβουλος ασφαλείας πτήσεων, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Από μια πρώτη άποψη και χωρίς να προσπαθώ να κάνω διερεύνηση εξ αποστάσεως, φοβάμαι ότι ο καιρός είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην προκειμένη περίπτωση».

Όπως ο ίδιος σημειώνει:

«Δεν βλέπει ο πιλότος, είναι ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει σημείο αναφοράς. Αυτό που βλέπουμε ονομάζεται vertigo, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς και ο πιλότος παρόλο που έχει τις αισθήσεις του και το ελικόπτερο βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο, δεν ξέρει αν πετάει ευθεία, ανάστροφα, αν έχει κλίση 90 μοιρών».

«Άλλο ο γενικός αποπροσανατολισμός και άλλο ο χωρικός», υπογραμμίζει ο κ. Καραϊωσηφίδης, σημειώνοντας ότι αυτού του τύπου τα ελικόπτερα είναι «υψηλών επιδόσεων και χρησιμοποιούνται για αεροδιακομιδές».

«Κάποια στιγμή χάθηκε μέσα στην ομίχλη»

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος, μαζι με τον οπερατέρ, Άκη Φωτίου, κατέγραψαν το ελικόπτερο λίγο πριν την πτώση του.

Ο Βασίλης Σιώμος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και περιέγραψε στιγμή προς στιγμή όσα είδε πριν από την πτώση του ελικοπτέρου.

Όπως είπε «όταν πέρασε το ελικόπτερο από μπροστά μας, μας έκανε εντύπωση γιατί πετούσε πολύ χαμηλά. Κάποια στιγμή χάθηκε μέσα στην ομίχλη. Ακούσαμε έναν θόρυβο, όπως κάνει το ελικόπτερο όταν προσπαθεί να κάνει κράτει ο πιλότος του ελικοπτέρου στους κινητήρες για να κατεβάσει το διασώστη.

Eίδαν το ελικόπτερο να πετάει για πολλή ώρα πάνω από το σημείο

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως είδαν το ελικόπτερο να πετάει για πολλή ώρα πάνω από το σημείο και να έχει κατεύθυνση από το Μαντούδι προς τον Βόλο, όταν ξαφνικά το είδαν να χάνει ύψος.

Τότε, πίστεψαν πως ο πιλότος το έκανε σκόπιμα για να δει κάτι στη θάλασσα πριν συνεχίσει το ταξίδι του.

Κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε τις Αρχές και πολύ γρήγορα ξεκίνησαν οι έρευνες στο σημείο της συντριβής.