Την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τη συμβολή της στη δημιουργία ενός συμβιβαστικού προσχεδίου για το μεταναστευτικό ευχαρίστησε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, στο πλαίσιο της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Είναι πιθανόν να έχουμε συμφωνία σήμερα» ανέφερε η κ. Fraser, ενώ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό μηχανισμό αλληλεγγύης και προστασία για τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων γίνονται σεβαστά, ακόμη και σε κατάσταση κρίσης», συμπλήρωσε η κυρία Φέιζερ.

«Η Γερμανία θέλει εξαιρέσεις για τα παιδιά και είναι κρίμα που δεν υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για αυτό. Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για το θέμα. Η Γερμανία θα ψηφίσει υπέρ του συμβιβασμού» κατέληξε.

Σχοινάς: «Να στερήσουμε από δημαγωγούς και λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό»

«Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «σε αυτήν την Επιτροπή, εργαζόμαστε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονες και ως πυροσβέστες όσον αφορά τις πολιτικές για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Το σημερινό Συμβούλιο είναι ευκαιρία για να έχουμε καλά αποτελέσματα και από τις δύο πλευρές της δουλειάς. Πρώτα, ως αρχιτέκτονες ενός νέου πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος για το μεταναστευτικό και το άσυλο».

«Τώρα πλησιάζουμε τη μεγάλη συμφωνία που χρειάζεται η Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών. Είναι ενθαρρυντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν σήμερα σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ολόκληρης της μεταρρύθμισης, τον κανονισμό κρίσεων. Εάν συμβεί αυτό τότε έχουμε παράθυρο ευκαιρίας να έχουμε ολόκληρη συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αποστολή του στη Δυτική Αφρική -μέρος του σχεδίου των δέκα σημείων που είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Λαμπεντούζα- ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε: «Πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να τους κάνουμε να δουν ότι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν με το να συνεργαστούν μαζί μας, από το να μη συνεργάζονται στο ζήτημα του μεταναστευτικού».

Προσπάθειες να πειστεί η Ιταλία

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες συνεχίζουνα να γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να πειστεί η Ιταλία να υποστηρίξει τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν το μεταναστευτικό.
Τις τελευταίες ώρες, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Ιταλούς ομολόγους τους σε μια προσπάθεια να πείσουν τη Ρώμη να συμφωνήσει με τον προτεινόμενο συμβιβασμό που αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Guardian, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν έναν προτεινόμενο συμβιβασμό, τον οποίο έχει ήδη υποστηρίξει η Γερμανία.

Τα βασικά σημεία της συνεδρίασης

Υπενθυμίζεται ότι βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών είναι η κατάσταση στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ε.Ε. και Τύνιδας, καθώς και το πρόσφατο «σχέδιο δέκα σημείων» της προέδρου της Κομισιόν, ενώ αναμένεται να γίνει συζήτηση γύρω από την αμφιλεγόμενη πρόταση της Ρώμης περί «ναυτικού αποκλεισμού», προκειμένου να αποτρέπονται μετανάστες από τη βορειοαφρικανική χώρα στα πρότυπα της «επιχείρησης Σοφία», μιας ναυτικής αποστολής υπό την ηγεσία της Ε.Ε., που σχεδιάστηκε για να διαλύσει οδούς λαθρεμπορίου στη Μεσόγειο, η οποία μπήκε επισήμως στο ράφι το 2020.