Πόσο εύκολα μπορεί να αφήσει κανείς την βουλευτική καρέκλα; Μάλλον όχι και τόσο, ακόμα και αν από μια παραίτηση διακυβεύεται η είσοδος ενός Προέδρου κόμματος στη Βουλή. Η συζήτηση υποθετική, καθώς την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θα γίνει γνωστό αν ο Στέφανος Κασσελάκης, που βγήκε πρώτος στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος, θα πρέπει να βρει λύση για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αρχηγών.

Για να καταφέρει να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης – με δεδομένο ότι δεν είχε εκλεγεί στις εθνικές εκλογές – απαιτείται να παραιτηθούν ένας/μία βουλευτής Επικρατείας και μαζί όλοι οι επιλαχόντες από τις θέσεις 4-8 του ίδιου ψηφοδελτίου.

Με την συζήτηση να έχει ανοίξει από τώρα, δεδομένου και του ποσοστού που έλαβε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, τα πρώτα σημάδια δεν είναι ελπιδοφόρα για τον υποψήφιο αρχηγό, καθώς οι δύο από τους τρείς εκλεγμένους Βουλευτές Επικρατείας του κόμματος, έβαλαν «τέλος» στα σενάρια ενδεχόμενης παραίτησής τους.

Οι δηλώσεις από Ακρίτα και Ηλιόπουλο

Παρά τη στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη, η Ελενα Ακρίτα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το βουλευτικό της αξίωμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του στη Βουλή. Η ίδια έκανε σαφές πως επιθυμεί να εξαντλήσει τη βουλευτική της θητεία και δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αποκάλυψε πως ο λόγος που δεν θα υποβάλει την παραίτησή της ήταν γιατί όταν είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είχε γίνει γιατί πρόθεση του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κ. Ακρίτα να αναλάβει τον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αναβαθμιζόταν σε υπουργείο, αν το κόμμα κέρδιζε τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο επικεφαλής του επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στη θέση του «μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας». Ο ίδιος τόνισε ότι σκοπεύει να τιμήσει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και την εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τους εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι «αποτελεί για μένα ύψιστη ευθύνη που ανέλαβα συνειδητά και την οποία θεωρώ ότι δεν έχω δικαίωμα να εκχωρήσω αγνοώντας τη βούληση των πολιτών και τις δημοκρατικές αρχές του πολιτεύματος της χώρας». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η απόφασή του αυτή «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόθεση στήριξης ενός/μιας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος», προσθέτοντας ότι τηρεί με συνέπεια στάση ουδετερότητας.

Πλέον, η μόνη ελπίδα για τον κ. Κασσελάκη αποτελεί ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «θα δοθεί λύση γι’ αυτό το ζήτημα», χωρίς να πει κάτι παραπάνω για τις προθέσεις του.