Η στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητηθεί και σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Αρχικά ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε χαρακτηρίσει ως «μια καλή υποψηφιότητα» εκείνη της Έφης Αχτσιόγλου, δίνοντας την εντύπωση πως τάσσεται στο πλευρό της, όπως είχαν πράξει νωρίς αρκετά προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Βούτσης, Ζαχαριάδης κ.α).

Εκ των υστέρων όμως και άμα τη εμφανίσει του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο ο κ. Αποστολάκης ανακάτεψε την τράπουλα. Η στροφή και η απότομη αλλαγή στρατοπέδου δεν αποτυπώθηκε μονάχα στο «η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί και αυτή να αποτελέσει μια πολύ καλή πρόταση για την κεντροαριστερά».

Κυρίως εκφράστηκε μέσα από τη συμμετοχή του ως guest star στο βίντεο του 35χρονου εφοπλιστή που γυρίστηκε στη Μακρόνησο. Ομολόγησε μάλιστα ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ότι ήταν αυτός που κανόνισε τη μετάβαση του Στέφανου Κασσελάκη στο νησί του μαρτυρίου μ’ ένα δεκάμετρο φουσκωτό σκάφος, διότι ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός και οι συνθήκες επικίνδυνες για ένα τέτοιο εγχείρημα. «Μου ζήτησε να πάει και δεν υπήρχε άλλος τρόπος εκτός από την ανάλογη καταδρομική επιχείρηση», διευκρίνιζε.

Παρά την προσπάθειά του ν’ αποφύγει την ομαδοποίηση, ήταν αναπόφευκτο το πρόσωπο του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί με την υποψηφιότητα Κασσελάκη που είχαν ήδη στηρίξει με τις υπογραφές τους προ του Διαρκούς Συνεδρίου ο Παύλος Πολάκης, η Θοεδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρα.

Αποστολάκης: «Ο κόσμος αποφάσισε»

Οι δηλώσεις του, το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΡΤ, έδωσαν νέα τροφή. Επί της ουσίας ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως η Έφη Αχτσιόγλου θα έπρεπε να έχει αποδεχθεί την ήττα της από τον Στέφανο Κασσελάκη, διότι «αν ο στόχος όλων ήταν να βρεθεί μια λύση και να επιλέξουμε έναν αρχηγό, η διαφορά αυτή καταδεικνύει σαφώς ποια είναι η επιθυμία του κόσμου. Είναι αρκετά μεγάλη η διαφορά. Σε μια λογική διαδικασία θα έπρεπε να δεχθούμε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ότι ο κόσμος αποφάσισε».

Κάλεσε μάλιστα την έτερη διεκδικήτρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει μακριά από «τοξικότητα και ένταση», αν και εξέφρασε την ανησυχία του για «πιο έντονες αντιπαραθέσεις» που ήδη εκφράστηκαν μέσα από τις πρώτες δηλώσεις της.

«Εφόσον η κ. Αχτσιόγλου εκτιμά ότι μπορεί ν’ ανατραπεί το αποτέλεσμα, μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία», σχολίασε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επιμένοντας ότι «ο κόσμος έχει ένα ένστικτο και όλοι αυτοί που ήρθαν να ψηφίσουν επέλεξαν με κάποιον τρόπο. Η προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες. Φάνηκε ότι προέκυψε ένα ενδιαφέρον εκεί που κάποιοι που δεν είχαν σκοπό να ασχοληθούν στήθηκαν στις ουρές για να ψηφίσουν με πολύ κέφι και διάθεση. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ερχόμαστε και να λέμε ότι αυτό ήταν πρόχειρο ή σε θολά νερά. Όλοι θα πρέπει να πάνε σε κλίμα συνεννόησης, προβάλλοντας ο καθένας τις προθέσεις του. Την επόμενη μέρα όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

«Τυπικό καθήκον χωρίς Κασσελάκη»

Ο πρώην υπουργός ευχήθηκε «να διατηρηθεί ο πολιτικός πολιτισμός», διότι στο τέλος της ημέρας «ανήκουμε στο ίδιο κόμμα, ότι οι βασικές γραμμές είναι ίδιες, ότι απλά γίνεται μια διεκδίκηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος». Γιατί και προτιμότερο θα ήταν «οι ψηφοφόροι, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να μην χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ ακραίων αντιθέσεων, να πάνε τα πράγματα με ομαλό τρόπο».

Ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Κασσελάκης το δήλωσε ότι θέλει να συνεννοηθεί και να μιλά με όλους, ότι η επόμενη μέρα είναι για όλους. Θεωρούμε ότι όσοι πιο πολλοί υπάρχουν, όσες πιο πολλές απόψεις υπάρχουν, οι θέσεις θα είναι συμπληρωματικές του ενός με τον άλλον».

Ο εν αποστρατεία ναύαρχος τόνισε επίσης ότι χωρίς την εμπλοκή του Στέφανου Κασσελάκη θα επρόκειτο για μια τυπική διαδικασία, καθώς «όταν ξεκίνησαν οι εσωτερικές εκλογές για την επιλογή του προέδρου του κόμματος μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Οι εκτιμήσεις μιλούσαν για μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους που θα έφταναν για να εκτελέσουν τυπικό καθήκον»

Αντιθέτως, όπως σχολίασε «με την εμφάνιση του κ. Κασσελάκη άρχισε να διαφαίνεται ένα νέο ενδιαφέρον, ενδιαφέρον που αυξανόταν μέχρι που φτάσαμε σε αυτά τα νούμερα. Όταν εμφανίστηκε ο Κασσελάκης είπα ότι είναι μια υποψηφιότητα που δείχνει ότι υπάρχει ένα νέο ενδιαφέρον, είναι ένας νέος άνθρωπος που φέρνει καινούργιες ιδέες, απόψεις, καινούργιο κλίμα. Μένει ν’ αποδειχθεί ότι είναι έτσι, ότι είναι μια προσωπικότητα που φέρνει κάτι καινούργιο».

Θα μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης;

Το μείζον ζήτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αρχηγών που θα προκύψει αναγκαστικά αν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης θα διευθετηθεί άμεσα, όπως υποστήριξε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, χωρίς ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο παραιτήσεων από το Επικρατίας για να κερδίσει μια έδρα ο 35χρονος εφοπλιστής.

Ναι μεν τόνισε ότι «είναι πρόωρο να συζητάμε κάτι τέτοιο», αλλά σημείωσε πως «μόλις προκύψει το ποιος θα είναι ο πρόεδρος, αυτομάτως θα δοθεί και η λύση γι’ αυτό το ζήτημα. Αν θα εκπροσωπείται με κάποιον κοινοβουλευτικό ο οποίος θα παίρνει τη θέση του ή θα γίνουν αυτού του τύπου οι αλλαγές».

«Δεν ξέρω», αποκρίθηκε τέλος ερωτηθείς για το αν η Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά επανέλαβε πως «πρέπει να διατηρηθεί ένα καλό κλίμα», καθώς «περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν. Ο σκοπός είναι να προκύψει ένα σχήμα που θα βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από το τέλμα, που θα προσδώσει ένα νέο αφήγημα και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του κόσμου που ξεσηκώθηκε να έρθει και να δηλώσει τη συμμετοχή του».