Νεκρά ζώα, επικίνδυνα υλικά και σκουπίδια στα λιμνάζοντα νερά συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Αρκετά χωριά παραμένουν πλημμυρισμένα, με τους κατοίκους να στέκονται απελπισμένοι απέναντι από τα καταστραμμένα σπίτια τους, ενώ αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν εξαφανιστεί.

Χθες (12/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε τη στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας, με ποσό που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Την ίδια ώρα παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας. Στη Θεσσαλία από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Καρδίτσα

Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας και τη Νέα Σμύρνη Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις υδάτων.

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας, όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο: πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες μετέδωσε η ΕΡΤ.

Λάρισα

Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό, που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς. Στον νομό, έχουν αρχίσει οι αυτοψίες των σχολικών κτιρίων. Μάλιστα χθες το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πλαφόν στις τιμές του νερού, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

Βόλος

Τους 2.235 έφτασαν οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία. Αναλυτικότερα, συνδράμουν με 445 άτομα, 29 άτομα από τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες, 80 πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς και 5 αξιωματικούς Υγειονομικού.