Σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος, 8 μέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν προχωρήσει στη διάσωση 4.543 ανθρώπων όπως ανέφερε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ολόκληρα χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό και οι κάτοικοι απεγνωσμένοι βλέπουν τις περιουσίες τους θαμμένες στις λάσπες. Οι καταστροφές είναι μεγάλες τόσο στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πάει σήμερα (12/9) στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να βρεθούν πόροι για την αποκατάσταση του θεσσαλικού κάμπου. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και θα συζητήσουν για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει μέσων πόρων την Ελλάδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή κάνουν λόγο για πάνω από 2,1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ η Λάρισα μετρά τις πληγές της, καθώς μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ και το εθνικό οδικό δίκτυο βρίσκεται κάτω από το νερό. Η Λάρισα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς μπορεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στη Λάρισα και αντίστροφα αφού από τη Θεσσαλονίκη πάει Βέροια, Γρεβενά φτάνει στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, Τρίκαλα από εκεί Καρδίτσα και μετά στη Λάρισα. Δηλαδή μία παράκαμψη πέντε ωρών.

Η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει και κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος νέας υπερχείλισης, αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων. Το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας Ιπποκράτης, στο κέντρο της πόλης, αντέχει.

Τα δύο σοβαρά προβλήματα στη Λάρισα

Δύο είναι τα σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν στη Λάρισα. Αρχικά, στις συνοικίες της Λάρισας που είχαν πλημμυρίσει και η πρόσβαση γινόταν μόνο με πλωτά μέσα, όπως είναι η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Θωμάς, έχουν αποτραβηχτεί τα νερά, όμως υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα. Βέβαια συνεχίζονταν οι αντλήσεις ακόμη και όλη τη νύχτα χθες, όμως πρέπει να υποχωρήσουν πλήρως, αφού ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Τέλος στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη το ποτάμι έχει βγει έξω από την κοίτη του και ρέει παράλληλα με τον κανονικό ρου του ποταμού. Εκεί λοιπόν περνάει μέσα από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης ένα μπλοκ πολυκατοικιών αρκετά μεγάλο, και είναι και ο δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με την Κοζάνη. Αυτή η διαδρομή, σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου, γίνεται μόνο με τον φορτωτή που μπαίνει ο κόσμος μέσα στον κουβά του και μετακινείται, ακόμη και ασθενείς.

Καρδίτσα: «Παλεύουμε μόνοι μας»

Ο πρόεδρος κοινότητας του Βλοχού Καρδίτσας, Γιάννης Κούκας και ο πρόεδρος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα, Πέτρος Κοντογιάννης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα χωριά της περιοχής, αλλά και για τη στάθμη του νερού που είναι ακόμα στα δύο μέτρα. Όπως επεσήμανε ο κ. Κούκας, οι κάτοικοι του Βλοχού είναι ακόμη σε έναν λόφο, σε μία εκκλησία.

«Δεν έχει αλλάξει και κάτι είμαστε στην εκκλησία σε έναν λόφο. Είμαστε τώρα κοντά στα 35-37 άτομα. Δεν θα κατέβουμε στο χωριό. Για να φύγουν τα νερά θέλει χρόνο, χθες που πήγαμε με βάρκα στο χωριό τα νερά ήταν στα 1,80 με 2 μέτρα. Περιμένουμε να φύγουν τα νερά αλλά και ανθρώπους να έρθουν» είπε.

Και συνέχισε: «Από την Περιφέρεια δεν περιμένουμε να έρθει κάποιο συνεργείο. Από την Περιφέρεια δεν είδαμε ανθρώπους και μετά τον Ιανό να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα. Πάντα θα αναφέρομαι στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων. Τι να δούμε συνεργείο να βοηθήσει;» δήλωσε.

Τι έλεγε η Περιφέρεια για τα έργα

«Με τον περιφερειάρχη έχω επικοινωνήσει, αλλά πώς να μας βοηθήσουν; Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα νεκρά ζώα τους, δεν έχουν κάποια οδηγία. Το δικό μας το χωριό αλλά και η Μεταμόρφωση είναι τα τελευταία χωριά και τα χωριά που φεύγουν τα νερά. Τα δικά μας τα νερά θα φύγουν Παρασκευή με Σάββατο. Κάθε φορά πηγαίναμε και κάναμε αιτήσεις, μαζί και με τον κ. Κοντογιάννη και κάποια στιγμή η τεχνική υπηρεσία είχαν μετρήσει τα αναχώματα και πίστευα ότι κάτι θα γίνει. Από τα 8 χλμ. αναχωμάτων που έχω εγώ ενισχύθηκε μόνο 680 μέτρα στο ένα μου ανάχωμα. Μου είπαν «διάλεξε ένα από τα 4 που θα κάνουμε τώρα και θα δούμε στο άλλο. Ο κ. Αγοραστός νομίζει ότι είναι κυβερνήτης στο κρατίδιο Θεσσαλία», επεσήμανε ο κ. Κούκας, για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα, Πέτρος Κοντογιάννης, μίλησε για την κατάσταση στην Μεταμόρφωση. «Όπως τα είπε και ο κ. Γιάννης, είμαστε τα δυο τελευταία χωριά που θα περάσει το νερό όταν φύγει. Ναι μεν πέφτει το νερό αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Ίσως την Παρασκευή να μπούμε στο χωριό μας, αλλά όχι μόνοι μας, πρέπει να έρθει ο Στρατός, να έρθουν μπουλντόζες, πρέπει να κινηθεί το υγειονομικό σύστημα» τόνισε με τη σειρά του.

Για την επικοινωνία με την Περιφέρεια υπογράμμισε πως «έχουμε μιλήσει αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους βρίσκουμε εμείς. Πρέπει να μας παίρνουν αυτοί τηλέφωνο να μας ρωτήσουν τι χρειαζόμαστε. Θα επικοινωνήσω σήμερα να τους πω τι χρειάζομαι. Δεν είμαι επιεικής, είμαι κουρασμένος δεν έχω δυνάμεις».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα ο κ. Κοντογιάννης είπε πως, «θα υπάρξει και χειρότερη κατάσταση. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση από τους ειδικούς. Είναι η 3η φορά που έχει ξαναγίνει».

«Παράγουμε σημαντικά πράγματα στην Θεσσαλία. Στο χωριό μου είχαμε 600 ζώα και είμαστε 300 κάτοικοι. 5-6 κτηνοτρόφοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο χωριό με αυτή την κατάσταση, θέλουμε ακούσουμε τις προτάσεις του κράτους. Πήραν αποζημίωση για τον Ιανό για τα σπαρτά τους, και όλοι να την πήραν, δεν αρκεί», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Κοντογιάννης.

Στα 15 μέτρα το νερό στο Κεραμίδι Τρικάλων

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε χωριά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Χρήστο Στρατουλάκο, τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων έχουν υποστεί ζημιές ενώ 16 σπίτια έχουν καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει ολοκληρωτικά τα σπίτια. Οι Αρχές προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να φτάσουν στο χωριό καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι 25 με 30 κάτοικοι οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.

Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός.