Δραματική εξακολουθεί η κατάσταση στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία Daniel με τους κατοίκους χωριών του κάμπου να ζουν πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής. Έξι νεκροί που δεν πρόλαβαν να σωθούν από τα ορμητικά νερά της νεροποντής ή που δεν μπόρεσε να τους σώσει κανείς, έξι επίσημα αγνοούμενοι (ίσως ο αριθμός τους να είναι πολύ μεγαλύτερος) και οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να σκαρφαλώσουν σε στέγες καθώς το εσωτερικό των σπιτιών τους πλημμύρισε.

Άλλοι πρόλαβαν και ανέβηκαν σε κοντινούς λόφους, όπου και περίμεναν βοήθεια. Πολλοί από αυτούς (την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές) βρίσκονται χωρίς νερό, τρόφιμα και κουβέρτες και περιμένουν ώρες βοήθεια, την ώρα που το νερό βρίσκεται μια ανάσα μακριά τους.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν δέος. Αποτυπώνουν την ένταση του φαινομένου και τη νέα θλιβερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες άτομα. Σπίτια κατέρρευσαν, γέφυρες έπεσαν ή κόπηκαν στη μέση, φράγματα έσπασαν, χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη, πνίγηκαν στη λάσπη, ποτάμια φούσκωσαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, αλλά η σκέψη μας παραμένει στους αγνοούμενους της τραγωδίας με την ελπίδα να βρεθούν όλοι ζωντανοί.

***
Μια άνιση μάχη, μια ασύμμετρη απειλή

Ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα εάν εντοπίζονται πολιτικές ευθύνες στην όλη τραγωδία και η απάντησή του ήταν ότι «τώρα δίνεται μάχη…», εννοώντας προφανώς ότι ίσως αργότερα εάν εντοπισθούν θα επιμερισθούν και οι ευθύνες. Αλλά πώς αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση αυτή την μάχη;

Κάνουν λόγο για μια «άνιση μάχη» και για μια «ασύμμετρη απειλή» με τα συμβατά και συμβατικά μέτρα αντιμετώπισής της κλιματικής αλλαγής να κρίνονται ως ανεπαρκή. Υπάρχουν βεβαίως και ανθρώπινες, προσωπικές ανεπάρκειες απέναντι στην νεροποντή, αλλά ο μηχανισμός λένε, «δεν μένει και δεν έμεινε αδρανής, κάνει ό,τι μπορεί».

Χρειάζεται νέος σχεδιασμός πλέον για την ασύμμετρη απειλή που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι το κλίμα αλλάζει συνεχώς σε πολλές περιοχές της Ευρώπης: Από αφρικανικό γίνεται ξαφνικά τροπικό και μετά πάλι αφρικανικό, κάτι που προβληματίζει τους πάντες.

Επιπλέον άρχισαν και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη ζημιά που προκάλεσε η πρωτοφανής αυτή καταστροφή. Την υπολογίζουν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, πρόχειρα σε 2 δισ. ευρώ. Γιατί όμως πρόχειρα; Επειδή ακόμα δεν έχουν καταγραφεί οι καταστροφές και δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά από τα σκεπασμένα από τη λάσπη χωριά και κωμοπόλεις.

***
Πώς ένα Augusta Bell έσωσε ένα παιδάκι από την ταράτσα του σπιτιού του

Είχαν στείλει παλαιότερα στον Βόλο ένα ελικόπτερο Augusta Bell, όχι και τόσο σύγχρονο με τριμελές πλήρωμα ώστε εάν συμβεί κάτι να βοηθούσε στην έρευνα και στη διάσωση. Όταν το έστειλε στο Βόλο η Πολεμική Αεροπορία, δεν υπήρχαν ούτε πλημμύρες ούτε φωτιές. Απλώς εάν συνέβαινε στην περιοχή κάποιο ατύχημα με μαχητικό αεροσκάφος να «έτρεχε» το ελικόπτερο να σώσει ζωές. Χθες λοιπόν «επιστρατεύθηκε» για να σώσει πλημμυροπαθείς.

Σε μια πτήση του πάνω από χωριό Κοσκινιά Καρδίτσας, οι πιλότοι του πρόσεξαν σε μια ταράτσα ένα παιδάκι που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Το νερό είχε φθάσει σχεδόν έως την ταράτσα. Περίπου δύο μέτρα. Χωρίς χρονοτριβή οι πιλότοι κατέβασαν το καλάθι διάσωσης με ένα συρματένιο σχοινί. Μαζί με το παιδί ήταν και η γιαγιά του. Μπήκαν και οι δύο στο καλάθι και σε λιγότερο από πέντε λεπτά το πλήρωμα του έδινε τις πρώτες βοήθειες. Ήταν ένα παιδάκι που όντως κινδύνευε η υγεία του, ήταν διαβητικό και χρειαζόταν επειγόντως φροντίδα.

Το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, έπραξε το καθήκον του. Στην Αγία Τριάδα, ένα άλλο ελικόπτερο, αυτή τη φορά Super Puma διάσωσε έναν πατέρα μαζί με τον μικρό γιο του που είχαν ανέβει στην ταράτσα για να σωθούν.

***
Σβήστηκε από το χάρτη η Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Δραματικές ώρες για 9 χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα. Όσοι επιχειρούσαν στις πληγείσες περιοχές, είτε από αέρος με ελικόπτερα, είτε με λέμβους μέσα στη λάσπη, ή ακόμα και με θηριώδη hummer του Στρατού κατέβαλλαν προσπάθειες να προσεγγίσουν όσους περισσότερους μπορούσαν. Μιλούσαν για μια τεράστια επιχείρηση, απεγκλωβισμού αντίστοιχων διαστάσεων με αυτή που στήθηκε στη Ρόδο όταν ξέσπασαν οι φωτιές τον περασμένο Ιούλιο. Ελικόπτερα μετέφεραν περίπου 70 άτομα στην Καρδίτσα.

Οι εικόνες των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι, είναι συγκινητικές καθώς μόλις έβλεπαν τους πυροσβέστες να πλησιάζουν και να τους σώζουν, ξεσπούσαν σε δάκρυα νιώθοντας τη λύτρωση που θα γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που «καταπίνουν» τα πάντα στο διάβα τους.

Και να σκεφτείτε οι περισσότεροι (ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά) κατέφυγαν στις ταράτσες των σπιτιών τους, για να μην πνιγούν και έμειναν εκεί περιμένοντας βοήθεια χωρίς τις πιο πολλές φορές, νερό ή τρόφιμα. Ήταν τόση η μανία της νεροποντής που τα λασπόνερα «αφάνισαν» τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Σβήστηκε από τον χάρτη…

***
Η πιο απόρρητη μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων σώζει ζωές

Στις πληγείσες από την νεροποντή περιοχές επιχειρούν- πέρα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων- μηχανήματα Μηχανικού, οχήματα γενικής χρήσης, λέμβοι και ελικόπτερα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της δραματικής κατάστασης, στέλνουν και τη μονάδα «φάντασμα» Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την πιο «απόρρητη» μονάδα του Ελληνικού Στρατού.

Η Ζ-ΜΑΚ ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά την Κρίση των Ιμίων. Η «μονάδα φάντασμα» όπως την αποκαλούν, είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων. Έχει την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και συγκεκριμένα αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν Λόχο διοίκησης και έναν Λόχο Πλωτών. Όλοι έχουμε δει τους άνδρες της Ζ-ΜΑΚ, αλλά ποτέ τα πρόσωπά τους. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται απόρρητες. Στις παρελάσεις τους βλέπει κανείς με φούμο στα πρόσωπά τους και στο Αιγαίο τους βλέπεις μέσα σε φουσκωτά, υπερασπιστές των βραχονησίδων.

***
Μαζί με την Ζ-ΜΑΚ και τα «βατράχια» του Λιμενικού

Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού ΟΥΚ) άρχισαν από χθες να επιχειρούν στον Παλαμά Καρδίτσας και αλλού απεγκλωβίζοντας πλημμυροπαθείς που κατέφυγαν σε στέγες σπιτιών ή θεωρούνται αγνοούμενοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό (όπως και τα άλλα σώματα ασφαλείας) επιχειρούν ωσάν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου, αφού στρατιώτες, οχήματα, ελικόπτερα, αμφίβια σκάφη προσπαθούν από χθες να σώσουν ζωές.

***
Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ, αισθάνονται μικροί… Καλλιάνοι

«Αισθανόμαστε σαν να είμαστε μικροί… Καλλιάνοι. Αντί να λέμε κάτι πολιτικό, μια λύση για όσα γίνονται, λέμε τον…καιρό». Αυτή είναι η επισήμανση – αγωνία ορισμένων βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι απολογούνται καθημερινά γύρω από κυβερνητικές αποφάσεις στα θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας προβάλλοντας ως επιχείρημα τη μια τον πρωτοφανή καύσωνα, την άλλη την υπερβολική νεροποντή. Παρά ταύτα, όπως ομολογούν, «η αδυναμία του κράτους είναι προφανής».

Σε κάθε περίπτωση μαθαίνουμε πως ουκ ολίγοι πιέζουν για αλλαγή αφηγήματος. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη πως «δεν μπορεί διαρκώς η κλιματική αλλαγή να αποτελεί δικαιολογία» ενώ και ο Δημήτρης Μαρκοπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται επανεκκίνηση (restart)”.

Ο τελευταίος μάλιστα ως Πειραιώτης ήταν εκείνος που πρώτος έθεσε με τρόπο σκληρό τις ευθύνες του Attica Group στη δολοφονία του 36χρονου λέγοντας πως «οι μεγάλες εταιρείες έχουν και μεγάλες κοινωνικές ευθύνες». Την πιο έντονη κριτική όμως σας την άφησα προς το τέλος, αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «οι κυβερνητικές αστοχίες φαίνεται να δημιουργούν και κάτι παραπάνω: μεγάλωμα των αποστάσεων μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κυβέρνησης».

***
Η αναβολή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και της φιέστας στην ΔΕΘ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Daniel τους άλλαξε τον προγραμματισμό. Δεν είναι μόνον ότι αναβλήθηκαν οι «προεκλογικές ομιλίες» των πέντε υποψηφίων, αλλά αναβλήθηκε και η ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας. Πάνε, όπως αποφάσισαν για τις 17 Σεπτεμβρίου (πρώτη Κυριακή) και 24 Σεπτεμβρίου (δεύτερη Κυριακή). Καλά θα πείτε ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα (και την αξιωματική αντιπολίτευση) στην ΔΕΘ;

Με δεδομένο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πηγαίνει στην ΔΕΘ τη δεύτερη Κυριακή μετά τον Πρωθυπουργό; Καλά ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην ΔΕΘ (ομιλία στις παραγωγικές τάξεις και συνέντευξη τύπου) κατά πάσα πιθανότατα στην Τετάρτη, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ εάν μπορούσαν να εκλέξουν Πρόεδρο την Κυριακή θα ετοίμαζαν μεγάλη φιέστα στην ΔΕΘ, κάτι βεβαίως που δεν πρόκειται να γίνει. Ίσως η αξιωματική αντιπολίτευση βρεθεί στην ΔΕΘ την Τετάρτη μετά την Τετάρτη του Πρωθυπουργού.

***
Η καρατόμηση του Λιμενάρχη Πειραιά

Η ΕΔΕ για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη παραδόθηκε χθες στον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και σε αυτήν αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες σε τέσσερις Λιμενικούς. Δύο εξ αυτών ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς. Καρατομήθηκαν. Συγκεκριμένα καρατομήθηκε ο Λιμενάρχης Πειραιά αρχιπλοίαρχος Ευαγγελίδης, όπως και ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος της Ακτής Τζελέπη (που ελέγχονται και πειθαρχικά).

***
Άλλο παραίτηση και άλλο καρατόμηση ή απόλυση

Συμβαίνει πολλές φορές να παρουσιάζονται οι καρατομήσεις ανώτατων στελεχών (ή ακόμα και πολιτικών) ως παραιτήσεις ή ακόμα χειρότερα ότι δήθεν πήραν βελούδινο διαζύγιο με την εταιρία ή την πολιτική ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απόλυση.

Γιατί γίνεται αυτό; Ίσως λένε οι γνωρίζοντες ο καρατομηθείς, ως… παραιτηθείς μπορεί να βρει εύκολα εργασία σε άλλη επιχείρηση, ενώ ως καρατομηθείς πιο δύσκολα. Κάπως έτσι πιθανολογώ ότι έγινε με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο της Attica Group Σπύρο Πασχάλη, μετά τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη, που σκοτώθηκε (σ.σ. δολοφονήθηκε) όταν τον έσπρωξαν κατά τον απόπλου του Blue Ηοrizon το βράδυ της Τρίτης». Τώρα θα μου πείτε παραιτήθηκε μόνος του, αισθανόμενος ότι είχε ως πολιτικός προϊστάμενος, ευθύνες;

Ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή έφτασαν στα αυτιά μου κάποιες πληροφορίες ότι για την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου ασκήθηκαν πιέσεις και από πολλές πλευρές για να αναλάβει η Attica Group τις ευθύνες της.