Ένα διαζύγιο φαινομενικά κοινή συναινέσει φαίνεται ότι ήταν η παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε βαρύνει πολύ για τον πρώην, πλέον, υπουργό από ένα μείγμα ατυχών χειρισμών και αρνητικής δημοσιότητας που συνόδευσε από την αρχή αυτή τη θητεία του.

Μάλιστα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχε συζητηθεί λίγο μετά τις εκλογές το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, αλλά τότε κρίθηκε ότι σε αυτό το χρονικό σημείο μια τέτοια απόφαση θα έβλαπτε περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, αμέσως μετά εξωθήθηκε σε παραίτηση ο Νότης Μηταράκης και όλες οι αλλαγές μετατέθηκαν για αργότερα.

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει τη θέση του. Αντίθετα έπεφτε από το ένα λάθος στο άλλο, με αποκορύφωμα τους χειρισμούς και τις δηλώσεις του μετά το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά. Η κατακραυγή που μόνος του ξεσήκωσε εναντίον του έκανε τη θέση του πολύ δύσκολη και έφερε τη σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου σε αδιέξοδο, οπότε αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, επέλεξε την προφανή έξοδο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρώην υπουργό, ο κ Βαρβιτσιώτης είχε ετοιμάσει την επιστολή της παραίτησής του από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά λόγω των συνθηκών δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι η παραίτηση δόθηκε σήμερα Δευτέρα.

Τι οδήγησε στην επιλογή Στυλιανίδη

Η κοινή γνώμη μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες φαίνεται ότι έχει γίνει ελάχιστα ανεκτική και ότι αναζητεί πρόσωπα που θα της εμπνεύσουν σιγουριά. Ένα από αυτά είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος δεν ήθελε να γίνει υπουργός ξανά, έχοντας στο μυαλό του έναν άλλο ρόλο για τον εαυτό του.

Ο κ. Μητσοτάκης το αποδέχθηκε σε πρώτη φάση, αλλά στην τωρινή συγκυρία, έχοντας και τοπικά στελέχη στις περιοχές των καταστροφών να αναζητούν τον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας, έσπευσε να τον επαναφέρει στην κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Στυλιανίδης θα παραμείνει επί μακρόν σε αυτό το υπουργείο ή ότι δεν θα του ανατεθούν και άλλοι ρόλοι.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού συζητείται συνεχώς στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο χρόνος των αλλαγών, αφενός γιατί ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και ο κ. Μητσοτάκης συνηθίζει σε τέτοια θέματα να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αφετέρου γιατί η ζωή στον Θεσσαλικό κάμπο θα χρειαστεί χρόνο για να εξομαλυνθεί και οι αλλαγές υπουργών σε αυτή την φάση μάλλον δεν θα βοηθήσουν. Και πάλι, όμως τίποτα δεν αποκλείεται είτε πέριξ της ΔΕΘ είτε έπειτα από την επιστροφή του από την Αμερική.