Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία. Να ακούσει τις κραυγές απόγνωσης των κατοίκων να δει  το δύσκολο έργο των διασωστών και το ακόμα δυσκολότερο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Ναι, η διάσωση και η παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους προέχει, αλλά δεν μπορεί να μην αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Μπαράζ συσκέψεων – Η ατζέντα

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία σηματοδοτεί ένα μπαράζ συσκέψεων κρίσιμου χαρακτήρα.  Όλη η ατζέντα έχει αλλάξει. Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι καθοριστικό για την κυβέρνηση και για ολόκληρη την περιοχή.  Είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί, σχέδιο, χρόνο αλλά και πιστώσεις.

Ο Πρωθυπουργός από το Βόλο δήλωσε ότι « η οικονομία πατά στα πόδια της και έχουμε τις αντοχές να στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντέξουν σε αυτή την καταστροφή».

Είναι, όμως βέβαιο ότι θα αναζητηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Οι καταστροφές, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δις και ξεπερνούν τις αντοχές του προϋπολογισμού. Ήδη, στο τραπέζι έχουν πέσεις σκέψεις για τις προοπτικές ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξετάζεται επίσης η βοήθεια που μπορεί να δοθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.  αλλά και την άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα έργα υποδομής.

Αναζητείται πρόσθετη οικονομική βοήθεια

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από το κυβερνητικό επιτελείο, τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το θέμα.  Η πρόσθετη οικονομική βοήθεια αναζητείται και για ένα ακόμα λόγο. Δεν είναι μόνο το μέτωπο της Θεσσαλίας. Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα όπως αυτό της επόμενης ημέρας και για τον Έβρο.

Η καταστροφή στη Θεσσαλία έχει αλλάξει τα πάντα. Δημιουργεί ένα πολιτικό περιβάλλον που πιέζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Το πρωτοφανές της έντασης των καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να κρύψει λάθη και αστοχίες  που συμπληρώνονται και από ατυχείς δηλώσεις. 

Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ – Γκρίνες και φαρμακερά σχόλια

Στο εσωτερικό της ΝΔ το κλίμα είναι βαρύ. Έχουν αρχίσει να ακούγονται γκρίνιες αλλά και φαρμακερά σχόλια για υπουργούς και στελέχη. Εκ των πραγμάτων αποκτά άλλο νόημα και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής. Το καλάθι των παροχών θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ερχονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο πυροδότησε σενάρια και φημολογία για διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας. Αλλά είναι αμφίβολο αν στην παρούσα φάση συνοδευτούν από μετακινήσεις προσώπων και ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας.

Ο Πρωθυπουργός δεν είναι θιασώτης των ανασχηματισμών και δεν συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις εν θερμω.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό πέρασε μάλλον απαρατήρητη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Θα προσφέρει όμως στην κυβέρνηση πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα φάση.