Βαρύς ο απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας Daniel. Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έντονοι είναι οι φόβοι για αύξηση των θυμάτων.

Οι βροχοπτώσεις κόπασαν αλλά η μάχη στρατού, πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ και εθελοντών με τον χρόνο να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά του Θεσσαλικού κάμπου συνεχίζεται αμείωτη.

Συνεχείς προσπάθειες απεγκλωβισμού

Συγκεκριμένα στο χωριό Γιαννούλη στη Λάρισα οι διασώστες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία. Αξιοσημείωτο είναι πως η στάθμη του Πηνειού ολοένα και ανεβαίνει και μέχρι στιγμής έχει φτάσει στα 12 μέτρα.

Σήμερα το πρωί έγιναν άλλοι 7 απεγκλωβισμοί πολιτών οι οποίοι, κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος με τη βοήθεια των διασωστών και έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες σε υψηλά σημεία χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Οι πολίτες μεταφέρονται είτε στο γυμναστήριο της Λάρισας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλείσει οι ίδιοι, καθώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την τύχη τους. Υπάρχει παντελής απουσία από τα κλιμάκια του Δήμου, όπως παρατηρείται και έχει ήδη καταγγελθεί από πολλούς πολίτες.

Εκτός από τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής από την πρώτη στιγμή, την εθελοντικές ομάδες από Θεσσαλία και Πειραιά που έφτασαν στη Λάρισα, αλλά και από την Ομάδα Ορμητικών Νερών της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας που δίνουν την ψυχή τους προκειμένου να βγάλουν και τον τελευταίο άνθρωπο που έχει εγκλωβιστεί.

Μία απέραντη λίμνη είναι οι πληγείσες περιοχές καθώς η κατάσταση φαίνεται πως δεν βελτιώνεται.

«Δεν έχουμε φύγει λεπτό και δεν πρόκειται να φύγουμε ένα δεν σώσουμε και τον τελευταία άνθρωπο. Συνεχίζουμε. Έχουν φτάσει γύρω στις 8 βάρκες που είναι από 6 έως 8 άτομα. Τους παίρνουν οχήματα της Πυροσβεστικής, τους πηγαίνει στη γέφυρα και εκεί υπάρχουν λεωφορεία του Δήμου αλλά δε ξέρω πού τους πάνε», είπε αρχικά διασώστης που επιχειρεί στο σημείο.

«Μας είπαν ότι υπάρχουν λεωφορεία του Δήμου, εμείς δεν έχουμε πάει να δούμε, εμείς τους απεγκλωβίζουμε, τους πάμε ως εκεί. Αναφορές για αγνοούμενους δεν έχουμε, αλλά έχουμε ακόμη πολλούς εγκλωβισμένους. Και πολλούς ηλικιωμένους και με αναπηρικά καροτσάκια», συνέχισε.

Στα 10 μέτρα το ύψος του Πηνειού

Φόβοι ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός εντός της πόλης της Λάρισας, υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς και τον Δήμο Λαρισαίων καθώς το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

Παράλληλα συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές συνοικίες της πόλης από υπερχείλιση των φρεατίων με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν ακόμη και με βάρκες προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» με νερό.

Μεταξύ άλλων και δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

«Θα μπούμε μέσα σε όλα τα σπίτια, θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες»

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών. Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται σε δύο μέτωπα ενώ μεγάλες είναι οι δυσκολιες με τον Πηνειό στη Λάρισα.

Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνει περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. «Δεν είναι αγνοούμενοι, είναι εγκλωβισμένοι», ξεκαθάρισε.

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», είναι στα 5-6 χιλιόμετρα από τον Παλαμά Καρδίτσας, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση έκτασής περίπου 750.000 και πλέον στρεμμάτων. Είναι μία πολύ μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα και εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις μας, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Αρτοποιός.

«Η επιχειρησιακή μας πραγματικότητα αφορά σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι περιμετρικά της Καρδίτσας και φτάνει στα σύνορα με το πρώτο χωριό των Τρικάλων και το άλλο μεγάλο κομμάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτό γιατί, παρόλο που έχουν κοπάσει τα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες των έντονων και με μεγάλη διάρκεια καιρικών φαινομένων, έχουμε μεγάλες δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα. Όλη τη νύχτα οι Πυροσβέστες μας ήταν με σωσίβιες λέμβους, σε περιοχές για παράδειγμα στη Γιάννουλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

2.850 διασώσεις πολιτών και πάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα

Αναφορικά με τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6. Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνει περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και έχουμε λάβει πάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα. Οι νεκροί έως τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 10. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

«Στο κέντρο της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ωστόσο περιμετρικά τα νερά έχουν φτάσει 2-2,5 μέτρα. Ο Πηνειός βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ροή  στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων», κατέληξε.