Συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία Daniel, που από τις απογευματινές ώρες θα τείνει προς αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ στις 3 Σεπτεμβρίου σήμερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια.

Από πολύ νωρίς το πρωί αναμένεται ένταση των φαινομένων κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες και από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα μηνύματα του 112

Η νύχτα ήταν δύσκολη χθες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε Μαγνησία, Καρδίτσα και Λάρισα με τις μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν να έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο σε υποδομές, όσο και στις καλλιέργειες.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των Σοφάδων Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγεια και ισόγεια. «Αν βρίσκεστε στους Σοφάδες απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή έγραφε το μήνυμα.

«Το νερό είναι στο 1,5 μέτρο»

Ο κ. Τάσος από τον Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι από τις 4 παρά 20 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα, έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. Αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κ. Τάσος.

Όπως είναι είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

Μήνυμα πήραν και οι κάτοικοι στα Τρίκαλα για να απομακρυνθούν από τη Νομή και την Πύλη Τρικάλων προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ), από τη Λαμία έως την Κατερίνη.

Τεράστια τα προβλήματα στον Βόλο

Τεράστια είναι τα προβλήματα στον Βόλο. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου από τη φονική κακοκαιρία Daniel έχει πληγεί η Μαγνησία από το ένα άκρο στο άλλο, αφού δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη ούτε μία περιοχή του νομού.

Παντού υπάρχουν αυτοκίνητα θαμμένα από χώμα, λάσπη, ξύλα στους δρόμους. Τα μεσάνυχτα έβρεξε ξανά για μόλις 10 λεπτά και ήταν αρκετό για να πλημμυρίσει και πάλι ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς.

Σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας και μέσα στον Βόλο και στα περίχωρα, υπάρχουν δρόμοι που έχουν καταστραφεί σε σημείο που να έχουν αποκόψει την κυκλοφορία ακόμη και του Βόλου με το Πήλιο.

Η κατάρρευση της Γέφυρας των Καλών Νερών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οδική σύνδεση με το Πήλιο, στο οποίο παρέμεναν πολλοί κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, οι περισσότεροι χωρίς νερό και ρεύμα. Τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί μερική αποκατάσταση του ηλεκτρικού και της υδροδότησης σε ένα μέρος των κατοικιών.

Μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί τουρίστες ακόμη στην περιοχή οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα δωμάτιά τους περιμένοντας να περάσει η κακοκαιρία

Σημειώνεται ότι στον Βόλο αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο βρίσκεται ήδη στην περιοχή και διαβεβαιώνει πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Με τις βάρκες η ΕΜΑΚ στη Λάρισα

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί από την κακοκαιρία και η Λάρισα καθώς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, έσπασε το φράγμα πίσω από τα ΚΤΕΛ και η είσοδος της πόλης έχει μετατραπεί σε λίμνη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, που έχουν πάει για να συνδράμουν στη Λάρισα, κινούνται με βάρκα στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με το larissanet το κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής των πλημμυροπαθών. Στο γυμναστήριο έφτασαν πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από χωριά του δήμου Κιλελέρ και συγκεκριμένα από τις κοινότητες Αρμενίου -γύρω στα 60 άτομα- Σωτήριου και Γλαύκης.

Ο αριθμός ξεπερνά τα 150 άτομα ενώ αναμένονται να φτάσουν και άλλοι πλημμυροπαθείς από Σωτήριο και Γλαύκη. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με κρεβάτια, στρώματα και κλινοσκεπάσματα για τους πλημμυροπαθείς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες βρίσκονται στο σημείο για να προσφέρουν βοήθεια στον κόσμο που δοκιμάστηκε τόσο έντονα από την κακοκαιρία τα τελευταίο 24ωρο.

Προβλήματα στην Αττική

Κάτοικοι της Αττικής έλαβαν χθες το βράδυ μήνυμα του 112 για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ισχυρές καταιγίδες έπεσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού, που συνοδεύονταν και από κεραυνούς.

Στο κέντρο της Αθήνας χθες το απόγευμα οι εικόνες ήταν πρωτοφανείς, καθώς κεντρικές οδικές αρτηρίες μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ όσοι ήταν στα αυτοκίνητά τους έκαναν πολλή ώρα να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς το μποτιλιάρισμα ήταν μεγάλο.

Λόγω εισροής υδάτων έμεινε κλειστός και ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός». Στο Μοναστηράκι πλημμύρισαν καταστήματα, ενώ τα νερά μπήκαν και στο διάδρομο του νοσοκομείου ΚΑΤ .

Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Στάμου σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στο Μοσχάτο, στην Καλλιθέα, και στα Πετράλωνα. Στο Μοσχάτο μάλιστα οι δρόμοι θυμίζουν κρατήρες, ενώ ένα λεωφορείο έπεσε μέσα σε λακούβα και ακινητοποιήθηκε. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε μέσα σε χαντάκι που είχε δημιουργηθεί στο οδόστρωμα από τη σφοδρή νεροποντή καθώς ο οδηγός δεν είχε καταλάβει ότι ήταν κλειστός ο δρόμος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη οδό Πύργου από την Πειραιώς έως την οδό Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στη Λ. Βουλιαγμένης από το ύψος της οδού Πρίγκηπος Πέτρου στη Γλυφάδα, στο ρεύμα προς Αθήνα, και από τη Ρήγα Φεραίου στη Βούλα, στο ρεύμα προς Βουλιαγμένη.