Η πυρκαγιά στην Ρόδο έκαιγε επί οκτώ συνεχείς ημέρες. Η φωτιά στον Έβρο και στην Αλεξανδρούπολη ακόμα να σβήσει αν και έχουν περάσει 12 με 13 ημέρες. Εφέτος μπορεί ο αριθμός των πυρκαγιών να ήταν μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά η ζημιά που προκάλεσαν ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Το πρωί σήμερα η Βουλή θα ασχοληθεί με τις πυρκαγιές όχι μόνον μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, που ρίσκαρε να φέρει στη Βουλή ένα θέμα για το οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος και τη στιγμή που οι φωτιές ακόμα καίνε. Όχι, εφέτος τα πράγματα δεν είναι μόνον απλώς χειρότερα από πέρυσι, αλλά είναι πολύ πιο τραγικά. Χάθηκαν ζωές, ζωές πιλότων του Καναντέρ, ζωές μεταναστών.

Εκείνο που έμαθα είναι ότι υπήρξαν αρκετές συσκέψεις στα κομματικά επιτελεία για αυτήν κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα παραδεχθεί ότι οι εφετινές πυρκαγιές ήταν πολύ διαφορετικές από άλλες χρονιές. Συμπληρώνοντας ότι κάθε χρόνο από εδώ και πέρα η κατάσταση με τις πυρκαγιές θα γίνεται χειρότερη. Αυτή είναι η αλήθεια που θέλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης

Οι δέκα απαντήσεις που θα δοθούν για το πώς θα αντιμετωπισθούν επιτέλους αυτές οι πυρκαγιές αφορούν κυρίως την πρόληψη, την χρήση της τεχνολογίας για έγκαιρη παρακολούθηση της θερμοκρασίας, τις περιπολίες στα δάση με drones για εντοπισμό πιθανών εστιών, την κάλυψη όλων των κενών που εντοπίζονται στην πυρόσβεση, η εκπαίδευση των πυροσβεστών και μέτρα προστασίας του δάσους. Υπάρχει ένα αίτημα για την επαναδημιουργία της Αγροφυλακής, το οποίο όπως έμαθα εξετάζεται.

Οι τρεις σατανικές συμπτώσεις των εφετινών πυρκαγιών, 1) είναι η βροχή που ξέσπασε κυρίως τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα χόρτα που μετατράπηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε καύσιμη ύλη, 2) ο μεγαλύτερος καύσωνας (και διαρκείας μάλιστα) που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και 3) οι ισχυροί άνεμοι που σε ορισμένες περιπτώσεις στις περιοχές που ξεσπούσαν οι πυρκαγιές έφθαναν και τα εννέα μποφόρ.

Αναμένεται βεβαίως οι πολιτικοί αρχηγοί (τουλάχιστον οι περισσότεροι) να εκφράσουν την λύπη τους για τους δύο πιλότους του Καναντέρ που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και για τους 18 μετανάστες που έχασαν την ζωή τους στα σύνορα

***

Για ποια πολιτική ίσων αποστάσεων ομιλεί το ΝΑΤΟ;

Αυτή η λεγόμενη πολιτική των ίσων αποστάσεων που υποτίθεται ότι τηρεί το ΝΑΤΟ απέναντι σε δύο χώρες μέλη της Συμμαχίας, την Ελλάδα και την Τουρκία ορισμένες φορές δεν είναι και τόσο ίση. Γέρνει προκλητικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Άλλωστε το έκανε και πέρυσι το ΝΑΤΟ, το κάνει και εφέτος. Αυτή η κίνηση της Νατοϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα τη Σμύρνη να αναρτήσει και εφέτος στον λογαριασμό της συγχαρητήριο μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, προκάλεσε άσχημες εντυπώσεις και την οργή της Αθήνας.

Να υπενθυμίσω ότι παρόμοιο μήνυμα είχε αναρτηθεί και πέρυσι την ίδια μέρα, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Ελλάδας, που έκανε διάβημα στο ΝΑΤΟ και ζήτησε εξηγήσεις με αποτέλεσμα να επιτύχει τη διαγραφή της ανάρτησης. Τελικά εκεί στo ΝΑΤΟ δεν έμαθαν τίποτα, ούτε καν γνώριζαν για το περυσινό ελληνικό διάβημα και αναρτούν και πάλι συγχαρητήρια στην Άγκυρα στις παραμονές της συνάντησης των Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη;

***

Το «πρόσωπο κλειδί» στον Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης όταν αναφέρεται στους υποστηρικτές του στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει σχεδόν πάντα αναφορά στον Παύλο Πολάκη και στον τομέα διαφάνειας του κόμματος. Γιατί ειδικά στον τομέα διαφάνειας; Διότι σχετίζεται στενά με τον Μανώλη Καπνισάκη, το μέλος του τομέα διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκεται πίσω από πολλές πολιτικές αποκαλύψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης είναι εκείνος που εκπροσωπούσε τον πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη, τον Θόδωρο Κασσελάκη στις δικαστικές του «περιπέτειες» που αφορούσαν απάτη και υπεξαίρεση που τελέσθηκε όταν ήταν πρόεδρος και CEO της CASCO ΑΒΕΕ. Η έκβαση της υπόθεσης αυτής δεν ήταν θετική για τον πατέρα Κασσελάκη, και στους τρεις βαθμούς που επιδικάστηκε. Ο Μανώλης Καπνισάκης λοιπόν είναι το «πρόσωπο κλειδί» πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη.

***

Οι νέες ταυτότητες και η μυστική συνταγή για τα… σεφταλιά

Ίσως η πιο απλή, αγνή και έντιμη απάντηση που δόθηκε στην τηλεόραση από νοικοκυρά, όταν ρωτήθηκε εάν φοβάται ότι θα της αποκαλυφθούν τα μυστικά της από τις νέες ταυτότητες ήταν: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, τι να μάθουν από μένα, την να υποκλέψουν; Τις συνταγές που μαγειρεύω;». Στα λίγα δευτερόλεπτα που κράτησε η εμφάνισή της νοικοκυράς, τα είπε όλα και κυρίως σε αυτούς (σ.σ. τους μέτρησαν ήδη οι δημοσκόποι όπως έμαθα και είναι περίπου το 12% του εκλογικού σώματος) που πιστεύουν ότι κάτι το… διαβολικό κρύβουν οι νέες ταυτότητες. Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια το σύστημα για τις νέες ταυτότητες, όλοι οι Κύπριοι έχουν από μία χωρίς να πάθουν τίποτα και κυρίως κανείς από την κυβέρνηση δεν έμαθε τις μυστικές συνταγές για τα… σεφταλιά!

***

Ιερά συλλογή του Περιφερειάρχη Αγοραστού

Είναι πολύ πιθανόν οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχει ένας περιφερειάρχης ο οποίος έχει μια εντυπωσιακή πλην όμως ιερά συλλογή. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, θρησκευόμενος άνθρωπος, έχει τη συνήθεια να συλλέγει ποιμαντορικούς ράβδους, όχι όποιους- όποιους αλλά επισκοπικούς, αρχιεπισκοπικούς ακόμα και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τους έχει όλους, όλο καμάρι στο γραφείο του για να τον προστατεύουν, όπως λέει στους επισκέπτες του όταν ξαφνιάζονται με το θέαμα των ποιμαντορικών ράβδων. Η συλλογή -ευλογία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με τις 10 ποιμαντορικές, άγιες ράβδους περιλαμβάνει πατριαρχική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αρχιερατικό μπαστούνι που του προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με την ευχή «να διακονεί το λαό της Θεσσαλίας για πολλά χρόνια, για τη δόξα της Πίστεως και του Γένους» και ράβδους των Επισκόπων της Θεσσαλίας και του ηγουμένου της Ι. Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων.

***

Η πρώτη μεγάλη πολυεθνική άσκηση στη Μεσόγειο με Ελλάδα αλλά χωρίς την Τουρκία

Σας θυμίζω ότι στα τέλη Ιουλίου είχε αναβληθεί η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία, η οποία είχε προαναγγελθεί από τις 5 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες.

Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση «BRIGHT STAR 23» που θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με την συμμετοχή 34 κρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα λάβουν μέρος στην Άσκηση, ενώ αντίθετα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου θα συμμετέχουν με αρκετές δυνάμεις :

● Από τον Στρατό Ξηράς, 3 Επιθετικά Ελικόπτερα (Ε/ΕΠ) AH-64 και 1 Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού.

● Από την Πολεμική Αεροπορία, 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Αρματαγωγό (Α/Γ) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

● Από την ΔΕΠ, 10 Ελαστικές Λέμβοι τύπου Zodiac Mk V, 4 Τροχοφόρα Θωρακισμένα Οχήματα (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWVs), 2 Οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR, 1 Λόχος Πεζοναυτών, 1 Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

● Αξιωματικοί επιτελείς, σύνδεσμοι και παρατηρητές στο Επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.

***

Η αποτυχημένη προσπάθεια του Κασιδιάρη προς την Μελόνι

Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 31 Αυγούστου για μια σειρά συνομιλιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι είναι το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης αλλά και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία.

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέπληξε ευχάριστα τους Ευρωπαίους εταίρους της σε μια σειρά από θέματα, τα οποία αντιμετώπισε με πολιτικό ρεαλισμό και όχι με βάση το μεταφασιστικό παρελθόν της όπως πολλοί φοβόντουσαν. Ένα χρόνο περίπου πριν, όταν κέρδισε τις εκλογές, πολλοί στην ημεδαπή δεξιά και ακροδεξιά έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τη νίκη της, θέλοντας προφανώς να πάρουν κάτι από την δημοσιότητα γύρω από το όνομα της. Δεν είναι ανάγκη να σας αναφέρω, τώρα ονόματα ή κόμματα, όλοι τούς ξέρετε, ακόμα ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού (καταδικασμένος για εγκληματικές ενέργειες) Κασιδιάρη.

H Iταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι

Από όλους αυτούς μόνο ο τελευταίος κατάφερε να πλησιάσει την Ιταλίδα pop idol της ιταλικής πολιτικής και αυτό από… σπόντα . Η τότε υποψήφια Βουλευτής με το κόμμα Έλληνες του Κασιδιάρη, Ιωάννα Καραδήμα βρέθηκε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Μελόνι και παρέδωσε συγχαρητήρια επιστολή του τότε έγκλειστου αρχηγού της στον Βουλευτή του κόμματος της Μελόνι, Πάολο Τρανκασίνι. Μόνον που η Ιταλίδα πρωθυπουργός ούτε καν απάντησε στον Κασιδιάρη, τον αγνόησε πλήρως, ωσάν να μην υπήρχε, όπως έκανε παλαιότερα και η Λεπέν με την Χρυσή Αυγή..