Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές, στην προημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, μετά από αίτημα του Προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 10:30. Αναμένεται να δώσει έμφαση στο θέμα της πρόληψης και στον σχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Παράλληλα θα θα αναφερθεί και στα μέτρα στήριξης των πληγέντων αλλά και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις φωτιές

Σύμφωνα με πληροφορίες της ert.gr το κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Ενίσχυση στα μέσα πυρόσβεσης ( προμήθεια drones)

Καθαρισμός εκτάσεων

Συντήρηση/διάνοιξη δασικών δρόμων – αντιπυρικών ζωνών

Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι ( πρόγραμμα «Αιγίς»)

Αυστηρότερες κυρώσεις για εμπρηστές

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως: «Θα πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο για τη διαχείριση των δασών».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολιτική της αδύναμης πολιτείας με πολύ επικοινωνία δεν βοηθάει τον τόπο μας».

Για μια αδύναμη πολιτεία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών που κατακαίουν ακόμα τη Δαδιά, τον Εβρο και τη Ροδόπη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «όχι μόνο η Ελλάδα είναι πρώτη στη Μεσόγειο, αλλά είναι σε νούμερα 50% πάνω από την Ισπανία σε καμένες εκτάσεις. Έχουμε τη μεγαλύτερη εξελισσόμενη πυρκαγιά για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα τα τελευταία 20 έτη, έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα, δεκάδες φέτος ανθρώπινα θύματα. Πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει να αλλάξει πολιτική. Η πολιτική της αδύναμης πολιτείας με πολύ επικοινωνία δεν βοηθάει τον τόπο μας».

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το δάσος της Δαδιάς»

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο κι όχι ευχολόγια υπογράμμισε κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αρμόδιους φορείς ο Νίκος Ανδρουλάκηςστη βουλή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς. Ακόμη και σήμερα, δωδέκατη ημέρα, καίει η φωτιά. Έχουν καεί 800.000 στρέμματα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς λαϊκισμούς».

Η Βιβή Δάγκα, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε: «δυο χρόνια μετά η κατάσταση είναι χειρότερη και σχεδιάζονται οι μπίζνες στα αποκαΐδια – διαχρονική εγκληματική πολιτική».

O πρωθυπουργός προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη Masterplan ανάπλασης του Έβρου στα πρότυπα του μοντέλου της Βόρειας Εύβοιας.