«Η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Χθες θρηνήσαμε δύο ανθρώπους νεκρούς», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Στην Αλεξανδρούπολη, τη Ροδόπη, τη Βοιωτία, την Καβάλα και την Κύθνο κάηκαν και καίγονται χιλιάδες εκτάσεις γης. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φέτος το καλοκαίρι είναι μια φλεγόμενη χώρα, χωρίς κρατικό μηχανισμό σε λειτουργία. Η ανασφάλεια σκιάζει την καθημερινότητα των πολιτών», σημειώνει, σχολιάζοντας πως «δεν έχουμε απλώς μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση προσβλητική για τους πολίτες».

Και καταλήγει: «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν, όπως και στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής που παλεύουν με τις φλόγες και τους πολίτες που αγωνιούν για τους τόπους τους και τις περιουσίες τους».

ΠαΣοΚ: «Δραματική η κατάσταση στον Έβρο, ελλιπής η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την πρόληψη από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Για «δραματική κατάσταση» στη Θράκη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Θανάσης Γλαβίνας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Οι εικόνες που παίρνουμε από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είναι αποκαρδιωτικές. Όσα συνέβησαν το βράδυ ήταν συγκλονιστικά για τους κατοίκους και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Είδαμε πράγματα που ξεπερνούν τον ανθρώπινο νου», δήλωσε ο κ. Γλαβίνας.

Καταλόγισε σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς υποστήριξε  σημείωσε ότι «το αφήγημα της ΝΔ είναι ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περιττεύει. Ακόμη και σήμερα στην Κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι η προετοιμασία δεν γίνεται τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με συχνούς καθαρισμούς των δασών, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, την παροχή τεχνικών γνώσεων και τη χρήση τεχνολογικών μέσων, που όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες δίνουν άμεσα στοιχεία για τη θέση της φωτιάς συμβάλλοντας στην επιχείρηση κατάσβεσης προτού αυτή εξαπλωθεί».

Ο κ. Γλαβίνας πρόσθεσε ότι το ΠαΣοΚ συμμετέχει με σύνεση και νηφαλιότητα στη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών.

Υποστήριξε ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα, στην οποία ήδη -αλλά και τα επόμενα χρόνια- οι φωτιές θα είναι πράγματι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όπως φαίνεται, εκ των υστέρων, τα σχέδια και οι δυνάμεις δεν επαρκούν για την κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών. Στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή μιλάμε πλέον για το φαινόμενο μιας «megafire», η οποία εφόσον εξαπλωθεί, είναι αδύνατο να σταματήσει όσα μέσα πυρόσβεσης και αν διαθέτει η χώρα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ επεσήμανε την απουσία των 13 επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιφέρειες της χώρας.

ΚΚΕ: Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, σχετικά με τη φωτιά στην έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας.

O κ. Παφίλης τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην υπάρξει χειρότερη εξέλιξη, με βάση το γεγονός ότι στους χώρους του στρατιωτικού αεροδρομίου υπάρχουν εγκαταστάσεις με επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό.