Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις μετά το επεισόδιο στην Πράσινη Γραμμή, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε δυνάμεις του ΟΗΕ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή την Παρασκευή 18/8.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν για την τουρκοκυπριακή επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής ομάδας του ΟΗΕ στην Κύπρο, την «σκυτάλη» πήρε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα ανθρωπιστικό σχέδιο, όπου θα φτάσει στο μοναδικό μικρό χωριό Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων στην Κύπρο και κατηγόρησε τις δυνάμεις που παρεμπόδισαν αυτό το έργο. Επιπλέον, παραδέχτηκε πως για το τελευταίο 1,5 χλμ. θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ ενώ υποστήριξε πως δεν αφορά την περιοχή όπου έγινε το περιστατικό.

«Ανθρωπιστικούς λόγους επικαλέστηκαν και στην Κύπρο το 74’»

Ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, Γιάννης Μπαλτζώης, είπε πως οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να μας ανησυχούν καθώς δεν σταμάτησαν ποτέ αλλά συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες.

«Οι δηλώσεις τους είναι προκλητικές. Ανθρωπιστικούς λόγους επικαλέστηκαν και στην Κύπρο το 74’. Κάνουν ένα κάθετο δρόμο, και δεν το λένε, που βγαίνει από τη Νεκρή Ζώνη και πηγαίνει στον δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού. Αυτό σημαίνει πως αποφεύγουν τον έλεγχο των αμερικανικών βάσεων και δεύτερον μπορεί να γίνει στρατιωτική χρήση αυτού του δρόμου που σημαίνει ως μπορεί να περάσουν, χωρίς κανέναν έλεγχο, στρατιωτικές μονάδες και να φτάσουν σε μισή ώρα στη Λάρνακα», είπε αρχικά.

«Ο Ερντογάν είναι τρομερός ισορροπιστής μεταξύ Ανατολής και Δύσης»

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ αναφορικά με τις προθέσεις των Ρώσων να ανοίξουν ένα προξενείο στην Κύπρο, λέγοντας πως αυτό δεν θα γίνει.

«Πρώτον γιατί απαγόρευσαν των ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων στην Λεμεσό και δεύτερον αφαίρεσαν την κυπριακή υπηκοότητα στους Ρώσους ολιγάρχες. Επιπλέον, αναγνώρισαν το Πατριαρχείο Κιέβου, το οποίο η Μόσχα το θεωρεί σχισματικό. Οπότε λοιπόν, οι Ρώσοι δεν ξεχάσανε. Από την άλλη, έστειλαν 50.000 Ρώσους να αγοράσουν 50.000 σπίτια στα κατεχόμενα».

Ο κ. Γιάννης Μπαλτζώης τόνισε πως ο Ερντογάν είναι τρομερός ισορροπιστής μεταξύ Ανατολής και Δύσης και χρησιμοποιεί την Κύπρο για να «χτυπήσει» την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της Ελλάδας.

«Να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η έλλειψη μιας ηγεμονικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζει και τη Κύπρο. Αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να το επιτυγχάνουν. Στην Αμμόχωστο έχουν δημιουργήσει μία μαρίνα πολυτελείας αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς».