Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας.

Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν, όταν οι κυανόκρανοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου. Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία τονίζουν οτι “οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.

Την θλίψη της εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία προτρέπει με οδηγία της, τους Αμερικανούς πολίτες, να αποφεύγουν μετακινήσεις στα κατεχόμενα.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στην περιοχή παρά το ότι οι Τουρκοκύπριοι διέδιδαν πως αποχώρησαν.

Έκκληση για εκτόνωση κυρίως από τους κατοίκους της Πύλας.