Στην καταδίκη των επιθέσεων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από τουρκοκυπρίους στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, προχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε: «Καταδικάζω σθεναρά τις επιθέσεις κατά της δύναμης κυανόκρανων του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκύπριους. Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.

Η ΕΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή του ΟΗΕ στην Πράσινη Ζώνη και να απέχει από πράξεις που κλιμακώνουν την ένταση».

Το χρονικό της υπόθεσης

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στην Κύπρο, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα με επιθέσεις κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από τουρκοκυπρίους που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα για την εκτέλεση εργασιών εντός της νεκρής ζώνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Λευκωσία, οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να φτιάξουν δρόμο που θα ενώνει τον κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο που διατηρούν στη περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν στελέχη του ΟΗΕ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πλήθος Τουρκοκυπρίων, το οποίο μάλιστα προχώρησε σε υλικές ζημιές σε βάρος των οχημάτων του ΟΗΕ.