Τον κώδωνα το κινδύνου ενόψει του χειμώνα που θα έρθει χτύπησε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενος στο σύστημα υγείας στα νοσοκομεία διότι, όπως είπε στο Mega, υπάρχει μαζικό κύμα αποχωρήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 10.000 υγειονομικοί. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας μετατράπηκαν σε κέντρα διακομιδών καθώς λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά. Υπάρχουν σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από εθνικούς πόρους και δεν λειτούργησαν ποτέ. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχουμε λίστες αναμονής για τρία χρόνια. Με 1.800 ευρώ δεν θα επιλέξει ο γιατρός να μείνει εδώ αλλά να πάει στο εξωτερικό που δίνονται ετήσια συμβόλαια 80.000 ευρώ και στους νοσηλευτές 40.000 και με φοροελαφρύνσεις. Γίνονται προκηρύξεις γιατρών για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας και δεν υπάρχει προσφορά. Αν δεν βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, δυστυχώς συνεχώς θα μειώνεται το προσωπικό γιατί δεν θα υπάρξει προσφορά».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ είπε στην ίδια εκπομπή πως πολλοί γιατροί δεν επιλέγουν να πάνε σε θέσεις στα νησιά διότι δεν βρίσκουν καταλύματα να μείνουν.

«Οι κάτοικοι των νησιών επιλέγουν να διαθέτουν τα καταλύματα για τουριστικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί σπίτι για τους υγειονομικούς. Άρα και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να φροντίσουν να διαθέσουν καταλύματα και τους υγειονομικούς».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε πως πρόβλημα υπάρχει ακόμα και με τα ασθενοφόρα στα νησιά, καθώς λειτουργεί μόνο ένα, ενώ η συμμετοχή των ένστολων, σύμφωνα με τον ίδιο δεν βοηθά.

«Η κατάσταση έχει διορθωθεί κάπως με την μετακίνηση των διασωστών. Επιχειρούν οι ένστολοι στα Κέντρα Υγείας, και εκεί είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί στα ασθενοφόρα υπάρχει ένας ένστολος και μπορεί να είναι και μια καθαρίστρια που μπορεί να μην ξέρουν από διάσωση».