Δραματικές ήταν οι εξελίξεις στη Νέα Αγχίαλο καθώς η φωτιά έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Ακολούθησαν εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον άρον οι κάτοικοι ακόμα και δια θαλάσσης, ενώ απομακρύνθηκαν προληπτικά F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Πώς ξέφυγε η φωτιά

Την ίδια στιγμή γεννιούνται εύλογα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν όταν τελειώσει η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ως προς το γιατί φάνηκε να ξεφεύγει η κατάσταση, να φτάνει η φωτιά στην αποθήκη, να αναφλέγονται μεγάλης ισχύος πυρομαχικά (όπως προκύπτει από τις εικόνες που κάνουν σαφές το ωστικό κύμα που προκλήθηκε) και βεβαίως να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μεγάλης καταστροφής.

Πώς προκλήθηκαν οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος μίλησε για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

«Είχαμε μία δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να εκκενωθεί ο χώρος εκεί και να μην διακινδυνεύσει προσωπικό», σχολίασε αρχικά.

Στο ερώτημα πώς έφθασε η φωτιά μέχρι εκεί εξήγησε ο πτέραρχός ότι η φωτιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί καθώς οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η φωτιά να προσεγγίσει την περιοχή.

Σε ερώτηση αν η περιοχή ήταν αποψιλωμένη ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι τα απάντα στην περιοχή ήταν καθαρισμένα, αλλά υπήρχαν αγροτεμάχια με ελιές, καλαμιές και χόρτα, όπου αυτά πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά και η υψηλή θερμοκρασία να ενεργοποιήσει τις βόμβες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί ξανά.

Όπως εξήγησε οι πτέραρχος τα θραύσματα από αυτές τις βόμβες από την έκρηξή τους έχουν εμβέλεια μέχρι και 1χλμ και φθάνουν σε ύψος 100 μέχρι και 200 μέτρα.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να επιχειρήσει ομάδα πυροτεχνουργών.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Το ΓΕΑ, αφού διαβεβαιώνει πως η βάση είναι ασφαλής και δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια του σοβαρού συμβάντος, αναλύει τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στη Νέα Αγχίαλο.

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.