Μετά από μια εφιαλτική νύχτα όπου χρειάστηκε να γίνουν αλλεπάλληλες εκκενώσεις από συνολικά οκτώ περιοχές, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι σήμερα η περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να ακούγονται διαρκώς εκρήξεις, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Πρόκειται για αποθήκη πυρομαχικών της Αεροπορίας στις Μικροθήβες, η οποία απέχει από το αεροδρόμιο 4 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χλμ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή Καράμπα, όπου βρίσκονται οι αποθήκες πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης. «Η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίαλο» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

Καλύτερη η εικόνα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο

Καλύτερη είναι η εικόνα και στα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Καρύστου, όπου σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Ειδικότερα τη Ρόδο υπήρχαν αναζωπυρώσεις χθες κατά τη διάρκεια της μέρας κυρίως στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί.

Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί. Μάλιστα, χθες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι αίρεται ο κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών και μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές. Οι περιοχές αυτές λόγω της πυρκαγιάς τις προηγούμενες μέρες είχε αποφασιστεί να εκκενωθούν. Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και προχθές για τις περιοχές Λίνδο, Κάλαθο και Πεύκους.

Αναφορικά με την Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάρυστο.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Ανωγειατά Άρτας σε δασική έκταση δίπλα από τον οικισμό η εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι καλύτερη και το χωριό δεν απειλήθηκε. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα.

Εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Αγχίαλο

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και γενικότερα της περιοχής του Βόλου καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από προχθές έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις χθες το απόγευμα όταν αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε στις φλόγες.

Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν συνταράσσοντας την ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Νέα Αγχίαλο σπάζοντας τζάμια σε σπίτια, την ώρα που το ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο κι έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι αναζωπυρώσεις των μετώπων της πυρκαγιάς στη Μαγνησία κάτοικοι των περιοχών Νέας Αγχιάλου, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και ‘Αγιο Γεώργιο, Καστράκι, Κόκκινο και Περίβλεπτο είχαν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Στην Νέα Αγχίαλο, στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και μέσα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Γιάννης Αρτοποιός.

Επιπλέον δόθηκε εντολή για προληπτική μεταφορά αεροσκαφών από την 111 Πτέρυγα Μάχης λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα στο μέτωπο στο Βελεστίνο εντοπίζεται στις Μικροθήβες.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο.

Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς

Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα, αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Πάνω από 1000 άτομα για φιλοξενία στο εκθεσιακό κέντρο Βόλου

Περισσότερα από 1000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Στιγμιότυπο από τον Εκθεσιακό Πολυχώρο στο Πεδίον του Άρεως, στον Βόλο, όπου φιλοξενούνται όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση οικισμών στο νομό Μαγνησίας λόγω των πυρκαγιών. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Στήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός υποδοχής που κατέγραφε τον κόσμο που κατέφθασε. Μέσα στην αίθουσα στήθηκαν εκατοντάδες κρεβάτια που μεταφέρθηκαν και από στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, ενώ παράλληλα παρασχέθηκε φαγητό που παρείχαν εταιρίες catering του Βόλου.

Παρόντες και πολλοί κάτοικοι του Βόλου που προσφέρουν ως εθελοντές τις υπηρεσίες τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανέφερε ότι «πάνω από 1000 άνθρωποι έφθασαν στο χώρο φιλοξενίας και από την πλευρά μας προσφέρουμε ό,τι μπορούμε με τη βοήθεια δεκάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν τα πάντα. Από φαγητό και νερό, από κλινοσκεπάσματα μέχρι και παιχνίδια για τα παιδιά.Αυτός είναι ο ρόλος μας.Τα υπόλοιπα για τη φωτιά θα τα κάνουν άλλοι που είναι και αρμοδιότητά τους. Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τους ανθρώπους».

Στον χώρο υποδοχής βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης που δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι » έχουμε εξασφαλίσει περισσότερα από 60 δωμάτια σε διάφορα ξενοδοχεία του Βόλου και της περιοχής του. Θέλουμε όμως και άλλα δωμάτια που δεν υπάρχουν για απόψε, διότι βρισκόμαστε και το ζενίθ της τουριστικής περιόδου και οι πληρότητες στη Μαγνησία είναι πάρα πολύ υψηλές. Έχουμε εξασφαλίσει και 10 δωμάτια σε ξενοδοχεία της Λάρισας και στείλαμε κόσμο και εκεί».
Παράλληλα ο υπεύθυνος του ΔΟΕΠΑΠ του Δήμου Βόλου – του τομέα της Κοινωνικής Προστασίας-Γιώργος Βλιώρας τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι » είναι συγκινητικό να βλέπεις παιδιά, έφηβους και μεγαλύτερους να φθάνουν εδώ με αυτοκίνητα και να ξεφορτώνουν παλέτες με νερά και τρόφιμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που εγκατέλειψε την Νέα Αγχίαλο με τα δικά του αυτοκίνητα, όσο και με λεωφορεία , όπως και όσοι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης, τους υποδεχόταν στο Εκθεσιακό Κέντρο και στη συνέχεια τακτοποιούνταν σε διάφορους διαθέσιμους χώρους.